8 maart 2021 Tom Hilhorst

Sporten in deze tijd.

Thuis trainingen zijn nu populairder dan ooit. Met de huidige coronaregels is het helaas niet voor iedereen mogelijk om nog te kunnen sporten in de gym. Dit heeft als nadeel dat de krachthonken niet meer gebruikt worden, daar waar ze normaliter bom vol zijn. Iedereen probeert nu thuis zijn behoefte aan beweging te halen. Tussen de schoollessen door, of als je thuis werkt even de gedachtes van het beeldscherm af. Steeds vaker hoor ik om me heen dat men even de tijd neemt om de spieren te strekken. Ik zelf ben geen ster in het thuis actief bezig zijn met sport. Ik bedenk regelmatig wat voor een workouts ik allemaal wel niet kan doen met de spullen die ik heb thuis, maar veel verder dan dat kom ik ook echt niet. Ik heb zelf geen dumbells of andere gewichten. Ik heb een aantal elastieken en een ab-roller, daar houd het ook wel op. Hiermee zijn genoeg oefeningen te verzinnen, maar het valt in de uitvoering daarvan wel tegen.

Gelukkig mag ik niet klagen en heeft de gym waar ik train(Encore training studio) de mogelijkheid om buiten les te kunnen geven. Ik begrijp al te goed dat dit lang niet voor iedereen geld. Ik ben blij dat Encore het zo voor elkaar heeft dat dit voor mij niet geld. Daarbij is bij Encore ook niet altijd de mogelijkheid om alle materialen te gebruiken op de manier zoals dat binnen is toegestaan. Je bent veel meer gebonden aan de mogelijkheden die er zijn. Zo is het nou eenmaal niet mogelijk om de gewichten te kunnen ‘droppen’. Ten alle tijden moet je nu het gewicht gecontroleerd laten zakken. Dit houd in dat je meer moet nadenken over je training, maar met name over het gewicht waarmee je wilt trainen. Waar je normaal de veiligheid hebt van een rek/kooi of een vloer waar je de gewichten op kunt laten stuiteren, ben je nu genoodzaakt om dit te controleren. Zoals ik al aangaf mag ik totaal niet klagen met de mogelijkheden die ik heb om te sporten. Encore heeft een ruim aanbod met buitenlessen, maar ook online lessen. Ik zelf doe regelmatig mee met de buiten lessen, omdat ik me niet kan motiveren om in de woonkamer te gaan staan sporten. Dit heeft er ook mee te maken dat ik maar in een klein appartementje woon waar de ruimte al zeer beperkt is. 1 van de lessen die ik regelmatig volg is de ‘Krachttraining’. Deze word meerdere keren per week gegeven, maar woensdag is een vaste dag voor mij om mee te doen. Om een beeld te geven wat ik doe tijdens een krachttraining, heb ik hieronder een aantal gifjes. Dit zijn de oefeningen van afgelopen week. De oefeningen zijn lying row, Back squats, bicep curl en dumbell split squats. Van deze oefeningen moesten we 4 sets van 12 herhalingen maken. Per tent zijn er 2 oefeningen die uitgevoerd moeten worden.

Lying row met 10KG Dumbells. Naast de lying row is de tweede oefening in deze tent de dumbell fly gedaan worden. Ik moet zeggen dat dit er heel raar uit ziet op de video, dus daarom maar besloten deze niet er in te zetten.

 

Backsquat  met een 70KG barbell. Naast de backsquat is de tweede oefening in deze tent de up-right row. Deze heb ik uiteraard niet met 70 kilo gedaan, maar terug geschaald naar 40kg om de sets goed uit te kunnen voeren.

 

Bicep curl met een 30KG barbell. Naast de Bicep curlis de tweede oefening in deze tent de calf raise.

 

Dumbell split squat met 10KG dumbells. Naast de splitsquat is de tweede oefening in deze tent de kettlebell hiptruster. De hiptruster was met je schouderbladen op de box en dan met een kettlebell va 20KG.

 

Deze training is een garantie voor spierpijn kan ik je vertellen. Zo heb ik dit zelf mogen ervaren namelijk. Drie tot vier dagen om precies te zijn. Zelfs het bezoek aan het toilet was geen pretje. En wat te denken van traplopen. Dan is het natuurlijk super slim om op zaterdagochtend lekker een rondje te gaan hardlopen. Ik vond van wel, samen met Franka was het weer tijd om een 5 kilometer ronde aan te gaan. Deze ging niet zonder slag of stoot. Nog niet eerder voelde een 5 kilometer zo zwaar als die van zaterdag ochtend. Het gevoel wat overbleef na deze run was dubbel, aan de ene kant voldaan dat we de 5 kilometer toch weer gehad hebben maar aan de andere kant zo blij dat de slijtageslag voorbij was.

Al met al ben ik blij dat ik nog in de gelegenheid ben om te kunnen sporten, ook al is het buiten en soms onwijs koud. Hierdoor kan ik zowel kracht als cardio blijven combineren.

Volgende week ga ik een thuisworkout met jullie delen. Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is in deze tijd.

 

Groetjes,

Tom

 

Lees hier mijn volgende blog.

Lees hier mijn vorige blog.

, , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.