15 maart 2021 Tom Hilhorst

Sportweekje in maart.

Sporten is tegenwoordig een hele uitdaging. De sportscholen zijn grotendeels dicht of hebben een aangepast rooster om buiten actief te kunnen zijn. Zo heb ik al uitgelegd in mijn vorige blog, dat ik het geluk heb dat Encore een lesrooster voor buiten sporten heeft. Nu is dit niet de enige manier om aan de dagelijkse beweging te komen. Naast het buiten sporten bij Encore, doe ik ook nog steeds een poging om 20km per week hard te lopen en komt daarbij dat ik thuis ook iets meer oefeningen ben gaan doen. Ik zal jullie een kijkje geven hoe tot op heden de maand maart er voor mij uitziet op het gebied van sport.

 

Week 9:

Maandag is een vaste hardloop dag met Franka, dus zo ook deze maandag. Na een dag werken is het altijd lekker om de dag af te sluiten met een lekker rondje hardlopen. Na even heerlijk bijgekomen te zijn op de bank, lees slapen, hebben we er weer lekker 5 kilometer uit weten te halen.

Dinsdag kan ik zelf weinig doen aan sport, althans dat dacht ik altijd. Dinsdag is mijn vaste schooldag waarbij mijn rooster het niet toe laat om te kunnen sporten. Dit was de afgelopen tijd mijn excuus om niet te hoeven hardlopen. Mijn rooster is namelijk van 12:45 tot 16:00, dan een blok niks om te kunnen eten en dan vanaf 18:30 tot 21:00 weer les. Aangezien we door corona niet meer fysiek naar school mochten werden de lessen iets ingekort, omdat de concentratie na een lange tijd achter de laptop ver te zoeken is. Ik heb mezelf ook een aantal keer voorgenomen om een rondje hard te lopen tussen de blokken door. Gewoon even lekker de gedachte op iets anders, om daarna lekker te eten en dan fris en fruitig te verschijnen voor het 2e blok. Helaas is het rondje hardlopen er nooit van gekomen, op het moment dat ik in de tussentijd op de bank beland ben, is het al te laat en krijg ik het niet meer voor elkaar om nog van de bank af te komen voor een hardloop ronde.

Woensdag is een vaste kracht training dag. Om naast de conditie ook de kracht oefeningen weer onder de knie te krijgen is dit een heerlijke les. Wat er in de kracht training onder andere gedaan wordt kan je lezen in mijn vorige blog(link onderaan deze blog). Voordat ik naar deze les ga heb ik ook meestal een hardloop training staan met Franka, maar deze hebben we even overgeslagen voor de rust. Dus deze woensdag is alleen een kracht training geworden.

Zaterdag staat er na wat extra rust dagen weer een hardloop training met Franka op het programma. Wederom een lekkere 5 kilometer ronde. Elke zaterdag lopen  Franka en ik een ronde in Utrecht. We starten dan rond 08:00 uur met lopen. Elke keer als we dit doen dan heb ik er enorme moeite mee om dan me bed uit te komen en mezelf te motiveren om zo vroeg te kunnen lopen. Elke ochtend komt er bij de eerste meters een klaagzang over hoe vroeg het wel niet is, hoe koud het wel niet is, dat ik nog lekker in me bed had moeten liggen. En deze zaterdag komt daar bovenop dat het voor mijn gevoel windkracht 6 heeft. Ondanks dat zijn we toch gaan lopen, maar vooral hebben we het vol gehouden. En eerlijk is eerlijk elke keer na het hardlopen op deze toch onwijs vroege tijd heb ik wel een lekker gevoel. De dag begint eigenlijk pas net en je hebt al lekker getraind.

Al met al een rustig weekje als het gaat om sporten. Daarbij heb ik deze week mijn eigen doel van 20km per week niet gehaald. Het waren “slechts” 10 kilometers, wat de helft van het doel is. Dat houdt in dat er in de komende weken een hoop goed gemaakt moet worden.

 

Week 10:

Deze maandag is het weer tijd om met Franka te lopen. Deze keer hebben we iets meer tijd in verband met de avondklok dus staat er geen 5 kilometer op de planning, maar een grotere ronde om te kijken hoe ver we komen. Na lekker gelopen te hebben en constant ouwehoeren blijkt dat we toch een beetje rekening moeten houden met de avondklok. Dat houdt in dat we na een ronde van 6.7 kilometer moeten afhaken om op tijd thuis te zijn.

Dinsdag is weer een schooldag waarop trainen lastig wordt. Althans dat is de afgelopen maanden zo geweest. Eenmaal op school blijkt dat er een rooster wijziging heeft plaatsgevonden. Wat in houdt dat ik niet meer 2 les blokken heb, maar alles is achterelkaar geplakt. Wat weer mogelijkheden biedt voor de avond. Ik heb nu les van 12:45 tot 18:00uur, waardoor het mogelijk is om gelijk een Strength & Conditioning  les te gaan volgen. Dus de dinsdag weer lekker af kunnen sluiten met een lekker sport lesje.

Woensdag is het weer tijd voor 2 trainingen. Eerst even een hardloop training in Utrecht met Franka waar we een afstand van 5.3 kilometer hebben gelopen. Lekker in de middag gelijk uit het werk. In de avond is het wederom een lekkere krachttraining. Heerlijk gewerkt aan de conditie en kracht deze woensdag.

Donderdag is het de dag om met Kelvin te trainen. We hebben een korte ronde gelopen. 4.8 kilometer rond gerend door Nieuwegein, maar vanwege de tijd moesten we eerder afhaken en werd het een korte ronde, maar zoals wij zelf zeiden “we hebben in ieder geval weer gelopen”

Zondag.. de laatste dag van deze week om nog aan mijn doel van 20 kilometer te komen. Nou moet er ook nog iets goed gemaakt worden na vorige week een aantal kilometers te hebben laten liggen. Dus weer of geen weer, ik moest van de bank af om aan mijn doel te komen. De bedoeling was een rondje van 8 kilometer te lopen, zodat de 20 kilometer af te vinken is en daarbij een aantal kilometers in te lopen van vorige week. Eenmaal begonnen met lopen ging het helemaal bagger. Na nog geen kilometer lopen voelde het helemaal niet lekker, hele korte pasjes en een hoge ademhaling. Waarbij de drang om terug te keren naar huis heel groot was. Grappig genoeg ging het na 3 kilometer een stuk beter. Eenmaal de 8 kilometer achter de rug te hebben, waarna ik eigenlijk wilde stoppen, keek ik op mijn horloge en zag ik dat ik heel snel had gelopen. Dus besloot ik om er nog 2 kilometer achteraan te plakken om te kijken of ik een snellere 10 kilometer kon neerzetten. En met succes, want ik heb de snelste 10 kilometer van dit jaar gelopen!

Al met al na deze week weer een aantal kilometers ingelopen op het “verlies” van vorige week. Door deze week 27 kilometer af te leggen zijn we al gelijk 7 kilometer ingelopen.

Naast al deze trainingen op de sportschool en buiten hardlopen heb ik ook besloten om regelmatig wat oefeningen thuis te doen. Zo ben ik begonnen met 5 Ab roll-outs per dag te doen en 10 push-ups. Ik ben zelf heel slecht in het doen van push-ups. Ik heb heel snel verzuring in mijn armen waardoor ik heel snel moet afschalen van het aantal herhaling per set. Om dit een beetje te trainen ben ik begonnen met thuis elke dag deze oefening te doen. Zoals vorige week beloofd te hebben zou ik een thuis workout neerzetten. Om er rekening mee te houden dat niet iedereen materiaal heeft is het een workout met alleen maar bodyweight oefeningen.

2 rondes

40 air squats

30 lungens (15 per been)

20 Push-ups

10 burpees

 

Laat je in een reactie jouw tijd weten?

 

Lees hier mijn volgende blog.

Lees hier mijn vorige blog.

, , , , , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.