24 januari 2022 Tom Hilhorst

De verbouwing. Deel 2.

De verbouwing van de beneden verdieping.

Nu is het tijd voor de begane grond!

Nadat de boven verdiepingen zo goed als afgerond zijn en we ondertussen ook al boven leven, is het tijd voor een flinke aanpak aan de begane grond. Hieronder lees je alles over de verbouwing van de begane grond.

 

De grote sloopactie van de begane grond:

De vloer:

de bestaande vloer is een houten vloer. Wij zijn er niet kapot van tenzij het in een visgraat ligt. Ook al zou de vloer wel onze smaak zijn, er komt 2.5 meter aan waardoor de bestaande vloer er sowieso uit. Dit was nog een flinke klus, omdat de vloer aan elkaar gelijmd zit. Gelukkig at de vloer niet vast gelijmd aan de grond eronder, dan waren we nog verder van huis geweest. Na een paar uur ploeteren en het helemaal klein zagen van de stuken vloer ligt de gehele vloer in de container samen met de ondervloer.

Keuken:

Het is niet zo dat we pas zijn begonnen met slopen en verbouwing nadat de verdiepingen boven helemaal klaar waren. Nee we zijn al eerder begonnen met her en der wat gedaan. Voornamelijk zijn de sloop werkzaamheden gedaan. De keuken is er uit gegaan, op de essentiële punten na. Zo hebben we de wasbak, de koelkast en de inductie plaat met oven los gezaagd, zodat we in ieder geval nog konden koken en de handen konden wassen etc. We wisten al van te voren dat we een goede 18 weken moesten wachten op de nieuwe keuken. Het zou ook nog even duren voordat we beneden aan de gang zouden gaan met opbouwen. De rest van de keuken is niet bespaard gebleven.

Toilet:

Toen we de woning kochten, vonden we de wc op een zeer onlogische plek zitten. Na wat rondvragen bij vrienden hebben we gekeken naar de mogelijkheden zijn rondom het verplaatsen van de wc. Gelukkig zijn we er na heel wat ploeteren uit gekomen. We gaan toch de wc verplaatsen en beginnen met het weg halen van de bestaande wc en de wasbak. Nadat de wc ruimte leeg is beginnen we met het weg rammen van de muren. Aan één kant werd er de zaag in gezet om er voor te zorgen dat het niet te ver uit zou breken. Aan de andere kant werd er met een sloophamer niet heel gehouden van de muur. In de gang en wc lag een getegelde vloer, deze hebben we er uit moeten hakken zodat hier later niks meer van te zien is.

Nu kan het opbouwen van de begane grond beginnen:

Uitbouw:

Nou kunnen we een hele hoop samen met hele goede vrienden doen, maar sommige dingen moet je zelf niet willen doen. Het uitbreiden van de woning is er daar één van. We hebben een aannemer gevraagd om de verbouwing te realiseren voor ons inzake de aanbouw van 2.5 meter. Dat is een te grote klus om die zelfstandig uit te voeren, daarbij speelt de garantie ook een grote rol. Als we het allemaal zelf zouden doen is er geen garantie op de verbouwing. Doordat de aannemer het nu mag maken ligt die verantwoording bij hem.

Na een hoop tegenslagen met deze aannemer zijn ze dan toch gestart met het slaan/drukken van de heipalen en is het voor ons gevoel dan echt begonnen. Nadat de heipalen er in zitten, gaan ze verder met uitgraven van de fundering.

Verbouwing toilet:

Nadat de bestaande toilet muren er volledig uit gesloopt waren, konden we beginnen met het plaatsen van de wanden voor de nieuwe toiletruimte. De nieuwe toiletruimte komt ergens anders dan de bestaande ruimte was. Door deze anders te maken moest ook de deur van de trapkast anders worden. Anders zou deze namelijk in de wc uitkomen. In eerste instantie wisten we niet zo goed hoe we de nieuwe ruimte in moesten delen, maar uit eindelijk wisten we door hulp van anderen om deze zo efficiënt mogelijk in te delen. Sterker nog, we hebben er een mooie nis aan over gehouden.

Vloerverwarming:

In eerste instantie zat bij de aannemer ook een stukje vloerverwarming in de prijs. Echter hebben we later besloten om dit toch zelfstandig te doen. Een aantal lieve collega’s verklaarde ons min of meer voor gek dat we dit bij de aannemer hadden geplaatst en dit niet zelf hebben geregeld. Ik had daar verder nooit kaas van gegeten en heb het zelf nog nooit geplaatst waardoor ik me er niet zeker bij voelde. Uit eindelijk hebben deze collega’s de vloerverwarming in de woning aangelegd. Eerst is de vrees machine er doorheen gereden, om vervolgens de slangen er in te leggen. Nadat de slangen er in gelegd waren zijn de sleuven weer aangesmeerd.

Nadat de sleuven aangesmeerd waren hebben we vloer volledig laten egaliseren. Hierdoor is zijn alle oneffenheden uit de vloer en is de aansluiting van bestaande woning naar uitbouw ook getackeld.

Kruipruimte:

Niet alles wat we hebben moeten aanpassen is zichtwerk. Zo hebben we zeker een maand lang werkzaamheden verricht die uit eindelijk niemand ziet. Doordat we de wc hebben verplaatst, moeten ook de daarvoor benodigde aansluitingen verplaatst worden. Denk hierbij aan de riolering, de water aansluiting, maar ook de afzuiging en het elektra moest hiervoor verplaatst worden. De riolering en de wateraansluiting werden allemaal onder de grond in de kruipruimte omgelegd. Een paar avonden hebben we ons gemanoeuvreerd door de leidingen onder de vloer om de nieuwe aansluitingen te kunnen creëren voor het toilet.

Later hebben we ook nog een paar avonden in de kruipruimte moeten manoeuvreren voor de leiding met betrekking tot de keuken aansluitingen. De nieuwe keuken indeling is net een beetje anders waardoor er voor de nieuwe keuken ook de waterleidingen en de riolering aangepast moeten worden. Enkele avonden verder zijn ook deze leidingen compleet voorbereid.

 

Tot zover is de verbouwing zo goed als klaar. In de volgende blog lees je alles over het inrichten en afmonteren van de begane grond.

 

Groetjes,

Tom

 

Lees hier mijn vorige blog.

, , , , ,

Comments (2)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.