4 februari 2022 Tom Hilhorst

Fit in 2022 #1

De eerste stap om te sporten is gezet!

Nadat de verbouwing aardig wat roet in het eten gegooid heeft als het gaat om sporten, is het nu weer tijd om het op te pakken. In deze en komende “Fit in 2022” blogjes wil ik jullie een beetje meenemen in hoe ik dat voor elkaar probeer te boksen. Ook met de reden dat ik meer evenementen wil gaan doen dit jaar, lijkt het mij leuk 0m dat eens globaal bij te houden en zo te laten zien hou ik dit probeer bij te houden. Ik ben nog een beetje zoekende in welke frequentie ik hierover ga uploaden, maar ik ben er van overtuigd dat ik hier uit ga komen. Wie weet heb jij een suggestie? Laat het in een reactie weten!

 

Week 1:

Hardlopen op Zondag:

De eerste week van het jaar is nog wat rommelig. Zo heb ik nog vakantie en ben ik nog druk met klussen in huis. Her en der wat klein klusjes, maar ook klusjes die door andere gedaan worden. Ondanks dat weet ik toch op het nippertje van de eerste week van het jaar de eerste kilometers te vinden. Daar waar ik normaal een duurloop persoon ben, heb ik het nu eens over een andere boeg gegooid. een soort van interval training is het geworden. De eerste training van het jaar is drie op, één af, één op. Drie kilometer op tempo, ééntje rustig aan door joggen om vervolgens weer één kilometer flink door te lopen. Hierdoor zit er toch vijf kilometer in de benen. Het is weer even wennen na weken lang niks gedaan te hebben, dat was ook goed te voelen. Het gevoel aan het einde van de loop was wel heerlijk.

Week 2:

Hardlopen op Zondag:

Na de eerste werkweek weer gehad te hebben, wat altijd zwaarder valt dan vooraf gedacht. De wekker ging weer om 04.15 waarbij ik de eerste dag nog dacht ‘oh dit gaat best makkelijk’ werd het bij dag drie alweer anders. Met de gedachte om een rondje te gaan hardlopen viel ik heerlijk in slaap op de bank. Ergens zag ik het nog 19.00 uur worden met een half oog en schrok ik me dood van Syl die rond 21.30 uur ineens in de woonkamer stond uit haar werk. Blijkbaar had ik de rust even hard nodig. De rest van de week kwam er niet veel van terecht behalve zondag. Dus dat moment heb ik gebruikt voor een rondje. Om in dezelfde flow te blijven heb ik de trainingsvorm van vorige week aangehouden.

Dit keer heb ik de afstanden wel aangepast.
Vier kilometer op tempo.
Één kilometer “rust”.
Twee kilometer op tempo.
Één kilometer “rust”.
Éen kilometer op tempo.
Ik merk dat ik, doordat ik een kilometer actieve rust pak, makkelijker in het ritme kom van de kilometers op tempo.

Wel vind ik het lastig om de ‘af’ kilometers ook echt rustig aan te doen. Daaraan merk ik wel dat ik echt een duurloop gewend ben, maar voorlopig blijf ik deze vorm aanhouden als ik zelfstandig train.

Week 3:

CrossFit op Maandag:

Door Covid-19 is de gehele sportsector van de leg geraakt. Sportscholen open, sportscholen dicht. Onduidelijkheid over het sporten in de buitenlucht. Wat een ieder daar ook van vindt, is aan iedereen zelf. Ik zelf ben blij dat het binnen sporten weer mag. Ook de krachttrainingen wil ik weer op gaan pakken. Deze week is daar de eerste stap in gezet, een heerlijke crossfit les op de maandag avond is daar het bewijs van. Even weer eens op kracht trainen sinds lange tijd. Dat wordt gegarandeerd spierpijn!

De workout was:
20 minuten timecap.
3 rounds for time:
100 Double Unders
50 dumbbell Snatch (22.5kg)
25 Pull-Up’s

Ik kwam tot één volle ronde met 100 double unders en 50 dumbbell snatches. Totaal uitgeput en kapot van de workout, maar een voldaan gevoel had ik zeker. Zeker met in het achterhoofd wetende dat dit de eerste CrossFit training was van dit jaar.

Hardlopen Woensdag:

Naast de krachttraining van deze week is er ook hardgelopen. Zo is de eerste stap weer gezet om samen met mijn sportmaatje Franka weer te gaan hardlopen. Dit plan lag al enige weken op tafel, maar is elke keer uitgesteld doordat één van de twee druk was. Woensdagmiddag was het dan eindelijk zo ver, althans totdat het met bakken uit de hemel kwam. Er ontstond een dubio, ergens wilde ik wel graag even hardlopen maar aan de andere kant ben ik wel een mooi weer loper. Althans de zon hoeft niet perse te schijnen, maar het moet wel droog zijn als ik begin met lopen. Na een goeie 15 minuten dimdammen wel niet wel niet gaan lopen heb ik de (stoute)hardloopschoenen aangetrokken en ben ik toch maar een klein rondje gaan huppelen. Weliswaar niet met Franka, maar die afspraak hebben we verzet. Aangezien het weer niet optimaal te noemen is heb ik duurloop van 5km gelopen. Het belangrijkste is dat ik in ieder geval ben gaan sporten.

Hardlopen op Zondag:

Het zondag ochtend dubio. Het ergens wel willen sporten, maar ergens ook weer niet. Het is immers zondag. Na een klein twijfel toch maar weer de hardloop sloffen aangetrokken voor een rondje in de buitenlucht. Het plan? Ongeveer een uurtje hardlopen, waarbij de afstand niet uit maakt. Ik ben al een tijdje op een bepaalde manier aan het trainen, zoals je hierboven kon lezen. Langdurige interval om precies te zijn. Ik wil eens kijken of ik op deze manier een betere conditie en een beter uithoudingsvermogen krijg.

Hoe ik dit aanpak? Ik wil tijdens de kilometers op tempo een zo vast mogelijk tempo aanhouden, waarna ik een kilometer rustig aan doe om alles weer onder controle te houden. De zogenaamde ‘op’ en ‘af’ kilometers. Tijdens de ene kilometer ‘rust’ heb ik mezelf voorgenomen om dit in ”actieve rust” te doen. Dat houdt in dat ik niet ga wandelen tijdens de rust, maar ik blijf in beweging op een lager tempo. Ik blijf joggen en tijdens het joggen probeer ik mijn ademhaling onder controle te krijgen en mijn hartslag te verlagen.

Ik hoop door op deze manier te sporten, waarbij de rust periode korter is dan de intensieve periode, mij uithoudingsvermogen en conditie sterk te verbeteren. Ook merk ik bij mijzelf dat het op mentaal gebied ook iets teweeg brengt. Daar waar ik normaal op zou geven, of zou beginnen met wandelen, merk ik dat het me sterker maakt en de kracht geeft om door te gaan.

De ronde van deze zondag werd dan ook ineens twaalf kilometer. Deze twaalf kilometers waren als volgt ingedeeld:
Vier kilometer op tempo.
Één kilometer “rust”.
Drie kilometer op tempo.
Één kilometer “rust”.
Twee kilometer op tempo.
Één kilometer “rust”.

Hardlopen 23-Jan

 

Week 4:

Ziekjes:

Na de voldoening van vorige week tijdens de CrossFit les, smaakt het naar meer. Ik ben nog een beetje zoekende in hoe ik het sporten het beste kan indelen in de agenda, maar ik ben er van overtuigd dat dit met de tijd steeds beter gaat lukken. Het geluk is dat de CrossFit box waar ik train(CrossFit Nieuwegein) elke dag meerder lessen geeft. Hierdoor moet het makkelijker zijn om de agenda’s overeen te laten komen.

Daar waar ik juist zin had om maandag te gaan trainen, werd ik steeds lamlendiger naarmate de dag vorderde. Dit resulteerde in het feit dat ik helaas uit moest schrijven voor deze les en belande op de bank met een dekentje. Ik had het, ondanks de warme kleding en het dekentje, zo koud en voelde me zo lamlendig dat het er niet in zat om te gaan trainen. Gelukkig gaf de COVID zelftest aan dat deze negatief was. Deze training moest ik dan helaas overslaan, maar hopelijk kan ik later deze week nog een keer deze training inhalen.

Na twee dagen goed ziek en thuis gebleven te zijn, ben ik donderdag weer gaan werken. Gelukkig was het geen Corona, maar ik denk zelf iets van een buikgriep. Toch durfde ik het donderdag zelf nog niet aan om te gaan sporten. Hierdoor heb ik ook de voetbaltraining moeten laten schieten. Dus dit word zondag een flinke klus om hier fit te verschijnen.

CrossFit op Vrijdag:

Nadat donderdag ook al niet doorging heb ik vrijdag avond lekker een CrossFit les gevolgd. Onwijs veel zin om weer te trainen na een week van uitstel en afstel, door ziekte weliswaar, kon ik eindelijk weer trainen. Al moet ik er wel eerlijk bij zeggend dat ik vlak voor de training wel heel lekker op het bankie lag onder een dekentje, máár uiteindelijk toch zin had om te gaan. Doordat ik zo lekker op het bankie lag ben ik al op tijd naar de sportschool gegaan om daar nog even een bak koffie te nemen voor de workout.

De workout:
Elke 90 seconden, zo lang als je kan:
100 meter roeien
1 Thruster (42.5kg)
+ 1 thurster per ronde.

Dus elke keer als er een ronde af is, komt er een thruster bij. Ronde 2 = 100m roeien en 2 thrusters. Ronde 3 = 100m roeien en 3 thrusters etc. Ben je klaar binnen de 90 seconden dan is de resterende tijd rust.

Vooraf had ik al een beetje gekeken naar wat de eerdere sporters hadden gehaald, om zo te kijken waar ik ongeveer vanuit kon gaan. Na overleg met mede sporters in de les kwamen we tot de conclusie dat als we tot ronde 7 of 8 zouden komen we het goed zouden doen.

Mijn eindscore was dan ook 7 volle rondes behaald en daarnaast nog 100 meter geroeid en 3 thrusters. Een prima score vind ik zelf, zeker gezien het feit dat ik al een aardige tijd geen kracht heb getraind. Er is zeker weten ruimte voor verbetering, zowel in de techniek als in de score. Dat is dan ook het doel van dit jaar, om weer fit te worden.

Voetballen:

De winterstop is weer voorbij en dat betekend dat we weer verder gaan met het voetbalseizoen. Redelijk kort dag kregen we te horen dat de wedstrijd door gaat. Dit alles ivm de versoepelingen rondom Corona. Goed gemutst gaan we naar SCH´44 in het altijd mooie Harmelen. Na een goeie warming up beginnen we de wedstrijd. De limonade wordt ingeschonken en wij(Zwaluwen Utrecht) staan, na goed aanvallend voetbal, met 0-1 voor. Na een goede 20 minuten onderweg in de tweede helft staan we met 3-1 achter en moet er iets gebeuren. Na het niet opgeven is het ons gelukt om de wedstrijd te winnen met 3-4. Volgens de schaarse toeschouwers was het een leuke pot om te zien. Nu deze drie punten in de tas zitten en mee gaan naar Utrecht, kijken we vol goede moed vooruit naar de komende wedstrijden. Nu eerst even genieten van de zondag en gaan we ons opmaken voor een nieuwe week vol trainingen.

 

Vraag aan jou!

Aangezien ik nog een beetje zoekende ben in welke frequentie ik deze rubriek zal gaan posten, is mijn vraag aan jou: Wat vind jij? Denk jij dat één keer per maand goed is, of wordt de tekst dan te lang om te lezen? Moet ik dan naar één keer in de twee weken, of zelfs naar elke week? Zou jij in de een reactie onder deze post jouw mening willen geven, zodat je mij daarbij helpt?

Alvast bedankt!

Groetjes,

Tom

Lees hier mijn volgende blog.

Lees hier mijn vorige blog.

Instagram: @Tomhilhorst.nl

, , , , , , , , , ,

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.