25 maart 2022 Tom Hilhorst

Fit in 2022 #7

CrossFit Nieuwegein Box Throwdown Maart 2022.

CrossFit Nieuwegein Box Throwdown:

De CrossFit open games is een wereldwijde competitie, waar alle CrossFit boxen aan mee kunnen doen. De box waar ik train heeft hun eigen throwdown gemaakt. Hierdoor is het een evenement geworden voor enkel en alleen de sporters van CrossFit Nieuwegein. Een groep van dertien mannen en tien vrouwen gingen de strijd aan met elkaar, maar ook met zichzelf tijdens de eerste box throwdown van dit jaar.

Maar liefst drie workouts moesten worden uitgevoerd onder e strengen leiding van de trainers en sporters van de box. Na deze drie workouts wordt er duidelijk wie er van deze groep op deze dag het beste heeft gepresteerd.

Bij elke workout die uitgevoerd wordt krijg je een score, met deze score kom je op een bepaalde positie te staan. Bij de mannen is dat van 1 t/m 13 en bij de vrouwen is dat 1 t/m 10. De positie die je tijdens die workout hebt is het aantal punten dat je krijgt. Normaliter is het zo dat hoe meer punten je hebt hoe beter, maar bij CrossFit is dat net even andersom. Hoe minder punten je hebt, hoe beter je er voor staat. Als voorbeeld: Workout 1 wordt eindig je als 3e, Workout 2 eindig je als 1e, Workout 3 eindig je als 4e dan is jouw totaal score 8 punten. Wordt je bij alle workouts 1e dan heb je een totaal score van 3 punten, vandaar ook hoe minder punten je hebt hoe beter je er voor staat.

De workouts:

Workout 1:

Time cap: 20 min

600m run
21 burpees over the pipe
21 abmat sit-ups
15 burpees over the pipe
15 abmat sit-ups
9 burpees over the pipe
9 abmat sit-ups
600m run

Workout 2A:

Perform in 10 min:
40 Cal Echo bike

Remaining time:

Workout 2B:

Find your heaviest complex of:
–  Hang clean
– Front squat
– Shoulder to overhead

Workout 3:

As many reps in 8 min of:

3 Thrusters 42.5kg
3 Pull-ups
6 Thrusters 42.5kg
6 Pull-ups
9 Thrusters 42,5kg
9 Pull-ups
Etc.
Etc.

 

Uitvoering workout 1:

Laten we bij het begin beginnen, het is zaterdag ochtend 09.00 uur en we zijn met zijn alle in de box voor deze heugelijke dag. Iedereen die er is heeft er zin in en is benieuwd wat hem of haar te wachten staat. Iedereen wordt bij elkaar geroepen en de dag wordt besproken. De eerste workout is een workout waar iedereen tegelijkertijd van start gaat. 13 mannen en 10 vrouwen starten allemaal tegelijkertijd aan dezelfde workout met maar één doel, zo snel als mogelijk finishen. Na een nogal pittige warming-up van één van de trainers hadden we nog 5 minuten om ons klaar te aken en mentaal voor te bereiden op de workout.

Time cap: 20 min.
– 600m run
– 21 burpees over the pipe
– 21 abmat sit-ups
– 15 burpees over the pipe
– 15 abmat sit-ups
– 9 burpees over the pipe
– 9 abmat sit-ups
– 600m run

Workout 1:

De eerste 600 meter rennen gaat me goed af. Samen met een maatje loop ik deze op een mooi tempo, maar niet te snel, en komen niet veel later binnen om de rest van de workout te doen. Door een hoge hartslag van het hardlopen, kosten de burpees meer moeite. Ook speelt de weinig slaap van de avond hiervoor een grote rol, de vijf uur slaap heeft me geen goede nachtrust opgeleverd en met een hoofd als een boemeltrein zijn burpees nou niet een aan te raden oefeningen te noemen. Maar goed desondanks ben ik lekker bezig en ga ik gestaag door met de oefeningen.

In de laatste fase van de workout(de 9 herhalingen) zie ik voor mij al een aantal sporters beginnen aan de 600 meter om de workout af te sluiten. Normaal gezien is rennen één van de onderdelen die ik redelijk kan uitvoeren. Ik ga als derde man naar buiten voor mijn 600 meter met als doel de twee die voor mij lopen in te halen. Op de eerste loper heb ik een seconde of 20 achterstand en op de tweede loper een seconde of 12. Na een meter of 500 krijg ik het voor elkaar om de nummer twee in te halen en ben ik bijna bij de finish. De nummer één is in zicht, maar eerlijk is eerlijk het is te ver om te proberen deze in te halen. Nadat ik de nummer twee had ingehaald dacht ik dat ik er was, maar ineens hoor ik zijn voetstappen versneld op me af komen. Na een felle eindsprint is het mij gelukt om de tweede positie te behouden.

Tussenstand:

Door als tweede te eindigen in deze workout in een tijd van 10 min en 14 sec heb ik 2 punten behaald. Doordat dit de eerste workout is, sta ik automatisch ook tweede in het klassement.

 

Uitvoering workout 2A + 2B:

Na een goed uur uitrusten en bijkomen en flink bijgepraat te zijn met alle andere sporters is het tijd voor het doornemen van de tweede workout. De tweede workout bestaat uit twee onderdelen, namelijk onderdeel A en onderdeel B en voor beide onderdelen zijn punten te verdienen. De twee onderdelen vallen onder dezelfde time-cap dus worden aaneengesloten van elkaar uitgevoerd. Het verschil tussen workout één en workout twee zit hem ook in het aantal sporters dat meedoet. Daar waar we workout één met zijn alle starten, gaan we nu in heat van vijf personen starten, omdat de er zo beter de ruimte is om de oefeningen te doen.

Wat is de workout:

Perform in 10 min:
40 Cal Echo bike

Remaining time:
Find your heaviest complex of:
– Hang clean
– Front squat
– Shoulder to overhead

Dus als eerst moet ik 40 Cal op een echo bike zien weg te werken en in de overgebleven tijd moet ik opzoek gaan naar het zwaarste gewicht wat ik dan kan tillen met de drie oefeningen die beschreven staan. Doordat ik in de eerste workout op de tweede plaats ben geëindigd, kom ik steeds uit in de laatste heat van de workouts wat ergens wel super fijn is, want dan weet je wat iedereen heeft gedaan en waar de moeilijkheid van de workout zit.

Workout 2A:

Ik mag beginnen met aan de workout en stap op de fiets, naast mij zit de gene die de eerste workout heeft gewonnen. Hij is mijn uitgangspunt, ik probeer om bij hem in de buurt te blijven al dan niet er voorbij te komen. De klok telt af, we gaan beginnen. Na het signaal dat de tijd is begonnen gaan we als een idioot te keer op die fietsen. De gemiddelde tijd ligt ongeveer op rond de 1.5 minuut 1 minuut 40 seconden. Het doel in mijn hoofd: Sneller zijn dan de nummer één en alles geven. Na een seconde of 30 hoor ik dat de nummer één op de helft(20 cal) is en ik kijk op mijn scherm en zie dat ik nog 21 cal moet, oftewel hij loopt 1 cal voor. In mijn hoofd gaat er een knop om en ik denk alleen maar, hij zal niet eerder klaar zijn dan ik. Ik gaf alles wat er nog in me zat en presteerde het uiteindelijk om na 1.06 minuut klaar te zijn en daarmee had ik de snelste tijd!

Zo stapte ik van de fiets af. Ik had even een paar minuten nodig om op adem te komen.

Workout 2B:

Vanaf de fiets start gelijk de tijd voor workout 3B echter had ik zeker 2 minuten nodig om bij te komen van de fietstocht. Ik stapte de fiets af en zakte gelijk een stukje door mijn benen. Zoveel had ik gegeven dat er voor korte tijd geen kracht meer in mijn benen zat. Na deze korte, maar zeer gewenste break begin ik met 70 kg aan de drie oefeningen deze gaan soepel en verlopen goed. Hoppa das in ieder geval al iets op het scoreblok. Na de 70kg wordt het 75kg wat ik ga proberen omhoog te hengelen.

Na weer even een rust moment gepakt te hebben gaan we voor de eerste poging op 75kg. De hang clean gaat goed, de frontsquat is geen probleem maar dan komen we bij de shoulder to overhead. Ik weet van mezelf dat ik minder goed ben in gewichten boven mijn hoofd krijgen, dat is iets met mobiliteit #stijvehark! Dus de shoulder to overhead lukte wel, maar om nou te zeggen dat het van harte ging.. nee niet echt! Uit eindelijk lukte het mij om alle drie de oefeningen met 82,5 kg uit te voeren en dat werd dan ook mijn score.

Tussenstand:

Door als eerste te eindigen met workout 2A en als vierde te eindigen in workout 2B komen er vijf punten bij mijn vorige score. Daarmee kom ik nu op een totaal aantal punten van zeven, één meer dan de nummer één van het klassement.

 

Uitvoering workout 3:

Alles hangt af van deze laatste workout. Het verschil in het klassement is maar één punt en er kan letterlijk nog van alles gebeuren. De spanning neemt toe, niet alleen bij mij maar ook bij de mensen in de box is te merken dat het letterlijk een eindstrijd was. Wederom startte wij in de laatste heat en konden zo goed kijken wat de andere deden en waar zij stuk op gingen. En dan is het tijd om zelf te gaan strijden. Wat is de bedoeling:

As many reps in 8 min of:

3 Thrusters 42.5kg
3 Pull-ups
6 Thrusters 42.5kg
6 Pull-ups
9 Thrusters 42,5kg
9 Pull-ups
Etc.
Etc.

Workout 3:

De box heeft zich verzameld in een hoekje van de gym. In die hoek staan ik en de nummer één van het klassement opgesteld om te beginnen aan de laatste en beslissende workout. Ik was zenuwachtig als een malle en stond te trillen als een rietje. De adrenaline giert door m’n lijf als we van start gaan. Ik probeerde niet te focussen op m’n tegenstander, maar echt mijn eigen tempo aan te houden. Dit lukte mij aardig tot op een gegeven moment duidelijk werd dat het een beetje stuivertje wisselen was wie er een herhaling voor zou staan. M’n judge zei me dat ik één herhaling voor stond op m’n tegenstander en ik probeerde dat uit te breiden naar meer herhalingen, maar helaas lukte dat niet zoals ik dat zou willen.

De vermoeidheid sloeg toe van alles eerdere workouts. De verzuring kwam alleen maar sneller en de oefeningen werden steeds moeilijker om goed uit te voeren. De drive die ik nog had kwam van de menigte die stond te schreeuwen, stond te juichen, stond aan te moedigen tijdens deze workout. Ales ik er nog aan terug denk krijg ik er weer kippenvel van. Uiteindelijk bleek dat de score die m’n judge doorgaf aan mij niet overeen kwam met de daadwerkelijke score. Ik dacht op deze manier dat ik voorliep, maar in werkelijkheid liep ik één herhaling achter. Maakt het wat uit? Nee zeker niet.

Tussenstand:

Uiteindelijk ben ik in deze workout tweede geworden met 102 herhalingen, net achter de nummer één die 103 herhalingen had. Hierdoor kwamen er wederom twee punten bovenop mijn score, wat uiteindelijk een totaal score geeft van 9 punten. Met deze score kom ik op een mooie tweede plaats in het eindklassement.

 

Het was een fantastische dag waarbij niet alleen ik, maar met mij vele andere zichzelf hebben weten te overtreffen in de kunde van de workouts en de uitvoering hiervan. De sfeer was fantastisch en het was uit eindelijk bloedje spannend tot op de laatste seconde. Iedereen bedankt voor deze mooie dag en ervaring. Op naar de volgende box throwdown!

 

Ik hoop tot de volgende keer!

Groetjes,

Tom

Lees hier mijn volgende blog.

Lees hier mijn vorige blog.

Instagram: @Tomhilhorst.nl @CrossFitNieuwegein

Fotografie: @Jasonoostveen_fotografie

, , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.