1 februari 2021 Tom Hilhorst

Eerste tegenslag van 2021..

Het nieuwe jaar is alweer een paar weken in volle gang! Ondanks dat het maar een paar weken “oud” is, is er alweer in hoop gebeurd. Ik heb tot nu toe nog steeds mezelf kunnen motiveren om te gaan hardlopen. Het is zelfs al verdubbeld van 1x naar 2x per week! (OWYEAH!!). Dat is voor mij al de eerste overwinning van dit jaar.(nu nog langer vol blijven houden natuurlijk).

Nou vind ik het nog steeds verschrikkelijk om me zelf er toe te zetten om daadwerkelijk te gaan hardlopen, maar wat is er nou leuker aan hardlopen?? Juist! Hardlopen met vrienden! Zo heeft een maatje van mij aangegeven ook wel weer wat aan de conditie te willen gaan doen. Of het komt doordat ik weer actiever ben gaan hardlopen weet ik niet, want dat heb ik hem niet gevraagd. Het feit dat hij mij benaderde om samen te gaan hardlopen gaf me een goed gevoel en extra motivatie. Nu gaan we dus elke week lekker samen hardlopen. Niet te snel, niet te ver maar lekker een rondje banjeren met z’n tweeën. Zeker zolang we als amateurs de voetbalvelden niet mogen betreden zal dit aan blijven houden.

Helaas is er al een complicatie opgetreden. Door de eerste kilometers van dit jaar is er al een blessure. En dat nu het net zo lekker gaat! Gelukkig geen ernstige blessure, maar wel dusdanig dat er een bezoekje aan de fysio aan te pas moest komen. Nou heb ik zelf al vaker last van me rug gehad en ben ik daar al meerdere keren voor naar de fysio geweest. Ik denk dat het nu een opeenstapeling van een aantal dingen was. Zo denk dat het weer eens tijd wordt voor nieuwe hardloopschoenen. En daarbij denk ik dat mijn werk ook een grote rol speelt. Ik moet namelijk veel lopen op mijn werk, met daarbij vaak een gebogen rug. Ik ben natuurlijk lang(1.93) en ben veel actief op de technische lagen (subvloeren) in een ziekenhuis. Door het vele leiding werk dat daar hangt moet ik heel vaak lang gebukt rondlopen, wat natuurlijk funest is voor je rug. Ook gebeurd het regelmatig dat er op zo’n subvloer zwaar getild moet worden. Ik moet dit met een gebogen rug doen door de hoogte van die subvloer.

Buiten de fysio om doe ik er zelf thuis ook meer aan om mijn lichaam te behandelen. Zo ben ik regelmatig aan het stoeien met een foam-roller. Door een paar keer per week een minuut of 20 te rollen, merk ik dat er aardig wat klachten zijn weggenomen. Natuurlijk is het niet mogelijk om alles weg te halen, maar ik moet zeggen dat er aardig wat knopen, vooral in mijn benen zijn opgelost door het rollen. Met een foam-roller zijn er zoveel oefeningen te doen voor alle spiergroepen die in het lichaam zitten. Vooral het rollen over mijn kuiten is een hel. Je moet even door de pijn heen bijten, maar het spreekwoord luid niet voor niets “wie mooi wil zijn moet pijn lijden”

Ook heb ik sinds kort een massage gun in mijn assortiment. Deze is, net als de foam-roller bedoelt om de spieren te helpen herstellen na een training. Bij een beetje spierpijn of bij stijve spieren pak ik even de massage gun erbij. Door de massage gun te gebruiken komt er een betere bloedsomloop in de spieren, waardoor deze beter/sneller herstellen. Het ideale van de massage gun is dat ik deze gewoon kan gebruiken terwijl ik lekker languit op de bank lig. Als ik lekker televisie lig te kijken even met de massage gun de kuiten en bovenbenen masseren en voor je het weet ben je zo een half uur verder. In het begin is het even uitproberen welk kopstuk het beste werkt, maar dat eenmaal onder de knie werkt het top!

 

Samen met deze twee hulpmiddelen hoop ik op een snel herstel. Ook heb ik van de fysio een aantal thuis oefeningen mee gekregen om te blijven doen zodat de pijn in mijn rug dragelijker al dan niet weg moet gaan. Nu is het zaak voor mij om niet eigenwijs te zijn en de oefeningen te laten voor wat het is. Nee ik zal me er aan moeten houden om het herstel zo positief mogelijk te beïnvloeden. Hieronder zie je hoe deze oefeningen er uit zien:

 

Heb jij nog tips voor mij om van de pijn in mijn rug af te komen?

Laat het me weten in een reactie.

 

Groetjes,

Tom.

 

Lees hier mijn volgende blog.

Lees hier mij vorige blog.

, , , , , , , , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.