4 maart 2024 Tom Hilhorst

CrossFit Nieuwegein box throwdown ’24

The Classic Edition.

CrossFit Nieuwegein Box Throwdown ’24:

Het is zaterdag 17-02-2024 en we zijn met zijn alle weer lekker vroeg bij CrossFit Nieuwegein. Dit keer staat ons the box throwdown Classic Edition ons te wachten. De individuele CrossFit throwdown van CrossFit Nieuwegein. Daar waar eind vorig jaar de eerste buddy editie werd gehouden, is het nu weer tijd voor de individuele editie en gaan we er weer tegenaan! Geen mogelijkheid om even te rusten tussendoor, maar gewoon blijven gaan. Let’s GO!

 

De workouts:

Ook dit jaar zijn er weer 3 workouts die we moeten doen, waarbij er 4 scores in totaal zijn. De heats zijn vooral al ingedeeld en we hebben elke workout dezelfde volgorde van starten. Eerst zijn er twee heats met dames, daarna twee heats met mannen. Met elke workout scoor je punten, welke voor een ranking zorgen. Daarover later meer, maar nu eerst de workouts.

Workout 1:

Part A 00.00-03.00:

 • Find 1RM clean & jerk

Part B 03.00-07.00:

As Fast As Possible

 • “Grace” 30 clean & jerks (60kg)

 

Workout 2:

For time TC 15 min:

21-15-9

 • Deadlifts (80kg)
 • Burpee over the bar
 • Box jump (24 inch)


Workout
3:

As Many Rounds As Possible TC-20min:

 • 250 m Ski-erg
 • 20 Wall-Ball shots (9kg)
 • 10 Toes to bar.

Nu de workouts bekend zijn gemaakt voor de hele dag, kunnen we ons voorbereiden op de eerste workout. Dat doen we door eerst door te nemen wie er allemaal in welke heat zitten en daarbij wordt ons verteld wat de “standards” zijn bij elke workout.

standards zijn de regels waaraan een ieder zich aan moet houden. Ongeacht wat, het moet voldoen aan de gestelde eisen.

Box throwdown workout 1, Sprint & Lift.

Part A:

De eerste workout is gelijk een korte, maar snelle workout. We beginnen met part A, wat een maximaal gewicht opzoeken is. De beweging, Clean & Jerk, is vanaf de grond eerst naar je schouders brengen (Clean). Vanaf de schouders moet het gewicht dan boven het hoofd komen met gestrekte armen (Jerk). Tijdens de warming-up ben al deels aan het opbouwen anar een zwaar gewicht, zodat ik tijdens de workout, als de tijd loopt, niet te lang nodig heb om het maximale eruit te halen. Ik probeer het in twee pogingen te halen, zodat ik optijd kan afbouwen naar het gewicht voor Part b.

De klok begint te lopen en ik doe mijn eerste poging op 90kg. Deze lukt, maar voelt wel al zwaar aan. Ik besluit om de tweede poging te doen op 95kg. Niet wat I keer van had gehoopt, aangezien ik bij The Nationals op 101kg zat, maar het is wat het is en ik ga de tweede poging op 95kg doen. Deze lukt me ook en daarmee kom ik uiteindelijk op een gedeelde derde plaats.

Veel tijd is er niet meer, dus ik besluit om mijn stang af te bouwen naar het gewicht voor part B, namelijk 60kg. Niet alleen de tijdsfactor speelt mee in het niet hoger gaan in het gewicht. Dit was het maximaal haalbare voor vandaag.

Part B:

De klok tikt de 03.00 minuten aan en het is tijd voor het tweede onderdeel. Een “benchmark” workout genaamd Grace. Dit houd in zo snel als mogelijk in de resterende tijd 30x een Clean & Jerk uit te voeren met 60kg. Dit lijkt niet al te moeilijk, maar het wordt zwaar. 30 herhalingen lijken op het eerste oog misschien niet zoveel, maar na 10 herhalingen praat ik wel anders.

We hebben de tijd tot 07.00 minuten, wat inhoud dat er een 04.00 minuten time-cap is voor deze workout. Ik kan je vertellen, na de inspanning van Part A is dat een Feline race tegen de klok. Ik begin aan de workout en probeer een steady pace aan te houden, zodat ik niet te veel tijd verlies. Het is een flinke slag, maar het is me gelukt om de workout af te krijgen met nog precies 5 seconden op de klok. Oftewel ik heb de workout af in 03.55 min. Dit is genoeg voor een derde plaats.

Box throwdown workout 2, Triplet challenge.

De tweede workout is een workout waarbij ik denk dat ik kan vlammen. Zo ga ik er ook in, waarbij ik ook in het achterhoofd heb om mijn mede atleten af te schrikken. Het is namelijk een workout die mij wel ligt, denk ik. De drie oefeningen die we moeten doen zijn niet technisch of moeilijk uit te voeren, waardoor het een soort van “domweg gaan” is. Tuurlijk is dit voorafgaand makkelijk om te zeggen, maar dat is wel het game-plan voor deze workout.

De judges tellen af en we mogen ervoor gaan. Ik ga hard van start om zogezegd de andere op een zijspoor te krijgen en wellicht over hun grenzen. Achteraf gezien werkt dat niet zoals ik had bedacht, maar de poging mocht er zijn. Daar waar ik tegen andere zei “niet te laag te blijven” bij de burpees over the bar, vanwege de zuurstof innamen, lukte het mijzelf bijzonder goed om laag te blijven. Hierdoor ging ik als een raket in het begin, wat misschien wel iets te voorbarig was.

Het was een spannende strijd en ik ging redelijk gelijk op met de nummer 1 van de ranglijst. Hij pakte mij met de deadlifts, maar ik knokte mezelf terug met de burpees en ging hem voorbij met de box jumps. Tot de laatste ronde om precies te zijn, want de ronde van 9 herhalingen had ik zoveel verzuring in mijn benen dat het bijna “eng” werd om op de box te springen. Mijn plan was bijna gelukt, waren het niet dat de nummer 1 net iets meer kon dan ik zelf en daardoor 5 seconden sneller klaar was dan ik. Een mooie battle al zeg ik het zelf, die ik helaas verloren heb, maar meer zat er niet in. Ik was met exact 07.00 min klaar en moest genoegen nemen met een tweede plek.

 

Box throwdown workout 3, Endurance grinder.

Deze workout is killing, dat is op de voorgrond al een feit. Deze duurt namelijk 20 minuten en doordat het een as many rounds as possible is, zal deze ook niet korter worden. Dat vraagt om een iets andere aanpak van de workout dan de vorige twee workouts. Bij deze is het niet domweg gaan als de brandweer, nee hier moet toch een soort van over nagedacht worden. Niet echt mijn sterkste kant wat betreft workouts indelen.

Het scheelt dat ik goed kan kijken hoe het er aan toe gaat bij de eerdere atleten, aangezien ik in de laatste heat zit. Ik zie dat menigeen het er moeilijk mee heeft en zich vergist in de lengte van de workout. Daaruit maak ik dus op, niet te snel beginnen. Ondanks dat ik op het moment zelf dacht dat ik niet snel begon, bleek achteraf dat ik toch te snel was begonnen. Deze workout was zo killing, zeker met de andere twee al in de benen en armen, dat ik niet meer wist waar ik het zoeken moest. Helemaal naar de haaien was ik en de workout duurde een minuut of 5 te lang voor mij.

Het is me gelukt om in ieder geval 6 volledige rondes af krijgen met nog een kleine 130 mtr skiën, waarbij het skiën meer voor de show was, dan dat er echt nog iets uit kwam. Bij deze workout werd ik wederom derde.

 

Box throwdown uitslag.

Nadat alle workouts afgerond waren en alle spullen opgeruimd zijn is het tijd om de balans op te maken. Alle scores van de workouts worden bij elkaar opgeteld, waar de eind ranzig uit voort komt. Hoe wordt de score nou opgemaakt hoor ik je vragen, dat is als volgt: Bij elke workout ben je geëindigd op een plek. De plek waar je bent geëindigd is het aantal punten dat je krijgt. In mijn geval ziet dat er zo uit:

 • Workout 1a: gedeeld derde, dat maakt 4 punten voor beide.
 • Workout 1b: derde, dus 3 punten erbij
 • Workout 2: tweede, daarvoor maar 2 puntjes.
 • Workout 3: derde, dus wederom 3 punten.

Totaal over de workouts heb ik dus 12 punten gescoord. Bij CrossFit geld, hoe minder punten je hebt, hoe beter je het hebt gedaan. Deze 12 punten zijn goed voor een derde plaats in de eindstand en hierdoor mag ik naar het podium!

Het was wederom een leuke editie en ik heb zin, en kijk alweer uit, naar de volgende box throwdown in het najaar. Dat wordt, zoals het er nu naar uit ziet, weer een buddy editie en daar zijn het team “De haaien” weer bij!

 

Zou jij mij nog één plezier willen doen en onder deze blog zetten wat je er van vind?
Niks moet, maar alles mag!

Ik hoop tot de volgende keer!

Groetjes,

Tom

Lees hier mijn vorige blog.

Instagram: @Tomhilhorst.nl

Facebook: Tomhilhorst.nl

CrossFit Nieuwegein: @Crossfit_Nieuwegein

Foto’s: @Jasonoostveen_Fotografie

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.