19 februari 2023 Tom Hilhorst

Intersport TrainingZone X Nike

CrossFit Ninja's Den Haag

Intersport TrainingZone X Nike.

Enige tijd geleden kreeg ik een mailtje van Intersport dat je jezelf kan opgeven om mee te doen aan het intersport trainingszone evenement. Totaal niet geïnformeerd over wat het was stuurde ik gekscherend een berichtje naar een vriendin(Melanie) waar ik veel mee train, of zij daar ook in geïnteresseerd is om ons hiervoor in te schrijven. Na enige tijd had ik haar overtuigd en hebben we ons ingeschreven.

Een kleine twee weken later kregen we dan bericht dat wij uitgenodigd zijn om mee te doen aan dit evenement en worden we zaterdag 11 februari verwacht bij CrossFit Ninja’s in Den Haag. Tijdens dit evenement mogen wij de nieuwe Nike Metcon 8 testen!! Hoe vet is dat?! Naast dat we een CrossFit workout gaan doen is er ook een ademhalingssessie en wordt er gesproken over voeding en dan voornamelijk sportvoeding en waarom het zo belangrijk is.

CrossFit Ninja’s Den Haag:

Het is zaterdag 11 februari en Melanie en ik zijn onderweg naar Den Haag. Uit ons vooronderzoek blijkt dat de CrossFit box waar wij heen gaan een zeer grote en luxe box is. Vol enthousiasme en nieuwsgierig komen we aan bij CrossFit Ninja’s. Bij aankomst melden we ons aan en krijgen we allebei een sporttas vol met spullen. De kleedkamer wordt ons aangewezen en we kunnen ons omkleden. Buiten het feit dat we dus de nieuwe Nike Metcon 8 gaan testen krijgen we allebei nog een tas met Nike spullen. Naast dus de schoenen en de tas krijg ik er een korte broek, t-shirt, handdoek, sokken en een bidon bij. En Melanie krijgt een sportlegging, t-shirt, sokken, handdoek, bidon en de tas.

 

Inspirational talk, Debby Pilot-Stam:

We hebben ons omgekleed en gaan zitten en wachten tot het programma gaat beginnen. Tijdens het wachten krijgen we een biologisch verantwoord drankje en een stuk bananenbrood(deze was bizar lekker). Dit was gelijk een mooi bruggetje om te beginnen over voeding en dan met name sportvoeding. Debby is een Ex-volleybalster die meegedaan heeft aan de olympische spelen van Rio(2016). Een mooie carrière kan je wel zeggen en daarbij komt veel voeding kijken. Zelf gaf ze aan dat er in die tijd niet heel veel bekend werd gemaakt over wat nou precies goed is voor je tijdens, voor en na een training of wedstrijd. Zelf vond zij dat jammer.

Verder vond ik dat deze “inspirational talk” niet heel boeiend was. Ik snap dat een organisatie zoiets in het programma doet, want het kan oprecht heel interessant zijn. Alleen ik vond deze sessie niet heel interessant. Een aantal interactieve dingen kwamen er in voor, waar Melanie en ik vrij lacherig mee omgingen. Ook begrepen we niet altijd wat nou de bedoeling was. We kwamen daardoor ineens op het het gesprek over emotie eten, waarbij we er achter kwamen dat we(maar vooral ik) altijd emotie hebben en dus ook altijd kunnen en willen eten. Wat ik er wel van heb opgestoken is dat na anderhalf uur je koolhydraat voorraad zo goed als leeg is en je die binnen deze tijd weer moet aanvullen als je een langere training of wedstrijd hebt.

Ademhalingssessie:

Test:

Daar waar Melanie en ik vrij sceptisch waren over de hele term “ademhalingssessie” hebben we wel tegen elkaar gezegd dat we er serieus aan mee gaan doen. Nadat we eerst met zijn alle geluisterd hebben naar de intro van deze sessie en wat het allemaal precies inhoud, zijn onze gedachte al niet meer zo sceptisch als dat ze waren. We beginnen met een ademhalingstest waarbij we tellen hoevaak we ademhalen in een minuut. Ik kom uit op 14 ademhalingen per minuut en Melanie komt uit boven de twintig, waarop de trainer vraagt of ze zenuwachtig is. Zij was namelijk de enige boven de twintig ademhalingen.

Oefening 1:

Hierna gingen we verder met een aantal oefeningen waarbij we via de neus moesten inademen en via de mond uit. Hierdoor wordt het zenuwstelsel geprikkeld die ons rust en ontspanning moet geven. De ene na de andere manier van ademhalen kwam voor bij. Inhaleren, vasthouden, uitblazen en weer vasthouden en dat telkens herhalen op die manier. De trainers gaven aan om hoeveel seconden het iedere keer ging.

Oefening 2:

Daarna veranderden we van techniek en moeten we zowel in- als uitademen via de mond. Hiermee wordt het zenuwstelsel geprikkeld wat zorgt voor adrenaline en concentratie. Deze manier kan soms heel handig zijn bij het sporten, zeker omdat het ook de hartslag verhoogd. Hierdoor kan je op voorhand al een hogere hartslag creëren en daarmee lekkerder de workout in gaan ten opzicht van er blanco in gaan.

Eindtest:

Na een goed half uur bezig te zijn geweest met de 2 ademhalings oefeningen van hierboven, is het de bedoeling om de allereerste test nog eens te doen. Nu is het mogelijk om te kijken of er een verandering is ten opzichte van de eerste test. Als we het goed doen moeten de ademhalingen minder zijn geworden. Bij zowel Melanie als bij mij is dit gelukt en zijn we tot de conclusie gekomen dat: hoe sceptisch we ook waren, het een positieve uitwerking heeft gehad op hoe we er over dachten en nu denken. We hebben zelfs gezegd “we zouden het eigenlijk vaker moeten doen”.

CrossFit Time:

Na de zeer interessante ademhalingssessie is het tijd voor het testen van de schoenen in workout vorm. Hoe gaan we dat doen? De groep van 40 mensen wordt opgedeeld in groepen van 10 personen. Elke groep krijgt zijn eigen trainer/coach toegewezen en gaat daarmee trainen. Er zijn vijf stationnetjes, welke elke twee oefeningen bevatten. Elk stationnetje is een AMRAP(As Many Rounds As Possible) en duurt vijf minuten. Na deze vijf minuten is er een minuut de tijd om, met de klok mee, te wisselen van station naar station. We trainen net zolang tot elke groep alle stationnetjes heeft gehad. Melanie en ik zaten in groep twee en begonnen bij station #3(Ja ik ga daar slecht op! maar het moest toch!)

Station #3:
  • 10 Plate GTOH(Ground To OverHead)
  • 10 Wallball shots

We gaan nu echt beginnen en iedereen heeft zijn of haar positie ingenomen. De uitdaging is om bij elk station minimaal vier rondjes te draaien in de vijf minuten. De klok telt af en de eerste vijf minuten zijn gestart! Ik heb een schijf van 15kg en maak de 10 Plate GTOH. Daarna pak ik een bal waar 8 op staat. Ik dacht dat de bal dan 8 kilo zou wegen, echter bleek het 8 pond te zijn wat ongeveer 4 kilo is. Hierdoor gooi ik de eerst wallball ongeveer een meter te hoog ten opzichte wat de bedoeling is. Ik pak gauw een andere bal en ga verder met de workout. Na vijf minuten zit het erop en hebben we een minuut om door te wisselen naar het volgende station.

Station #4:
  • 20m run
  • 10 (Jumping) lunges

De eerste rondes gaan soepel voorbij en binnen no-time heb ik het bloedheet en ga ik alweer veel te hard van stapel. Niet even rustig aan beginnen ofzo, nee gelijk vol gas er boven op! Gelukkig zie ik het zelfde bij Melanie en de andere sporters in ons groepje. Ook kies ik niet om verstandig te doen en de gewone lunges uit te voeren. Nee Tom die moet zo nodig de jumping lunges uitvoeren. (Ik heb hier 3 dagen spierpijn van gehad). De klok begint te piepen, wat inhoud dat de vijf minuten voorbij zijn. Gauw door naar de volgende!

Station #5:
  • 10 Dumbell Push-press/Push-jerk
  • 20 mountain climbers

Ook bij dit stationnetje probeer ik mezelf uit te dagen, maar had ik dat ook in mindere maten kunnen doen. In plaats van 1 dumbell te pakken en daarmee de oefening te doen, moet ik zo nodig laten zien dat ik het ook met twee dumbells kan. Normaal gezien moet ik het ook met twee dumbells doen in onze eigen box dus daar ligt het niet aan, maar ik had het mezelf daarmee iets makkelijker kunnen maken.

Station #1:
  • 5 cal roeien
  • 5 burpees

Dit was toch wel het zwaarste stationnetje als je het mij vraagt, hoewel de vorig ook heel pittig was! Waarschijnlijk omdat dit voor ons het op een na laatste station is, voelt het al zwaarder. Daarbij zijn het twee oefeningen waarbij de hartslag hoog ligt in deze uitvoering. Eerst lekker roeien en daarna, de altijd aanwezige, burpees. Door het klein blijven tijdens de bewegingen schieten de calorieën wel lekker snel weg, alleen geef ik mezelf daarmee ook weinig ruimte een goede hap lucht te nemen.

Ondertussen komt er ook nog een trainer voorbij lopen die je probeert uit te dagen, waar ik ook niet onder voor wil doen. Dus dat helpt allemaal lekker mee om het extra zwaar te maken in dit stationnetje. Dan is het tijd voor het laatste stationnetje.

Station #2:
  • 10m links en 10m rechts Suitcase carry
  • 5 thug-ups

Het laatste stationnetje is dan ook voor ons een feit. De laatste vijf minuten gaan beginnen en daarna is het klaar. De Suitcase Carry is eigenlijk wel prima te doen. De teug-ups daarentegen gaan een stuk moeizamer dan ik had gehoopt eigenlijk. Ik heb een bizarre verzuring/spierpijn in mijn buik al van de eerdere oefeningen. De klok geeft het eind signaal af en de Workouts zitten er op.

 

Gezamenlijke afsluiting:

Nadat we gezamenlijk alle spullen hebben opgeruimd is het tijd voor een cooling-down. Hierbij is het ook weer een mooie terugkoppeling naar de ademhalingssessie die we hebben gehad, om hiermee de ademhaling weer onder controle te krijgen. Na de cooling-down is er een groot applaus voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt. Het is een mooi evenement geweest, welke goed was georganiseerd en goed te volgen was. Na dit alles is er nog tijd om samen met je sport buddy even op de foto te gaan en dat resultaat zien we hieronder:

Hopelijk zie ik vaker van dit soort mailtjes voorbij komen waar ik dan vervolgens op kan reageren, want het is een hele leuke ervaring geweest en het smaakt zeker naar meer! Behalve de biologisch verantwoorde drankjes, dat mag een ander smaakje krijgen.

 

Ik hoop tot de volgende keer!

Groetjes,

Tom

Lees hier mijn vorige blog.

Instagram: @Tomhilhorst

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comment (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.