30 april 2023 Tom Hilhorst

The Summergames ’23

The nationals live event!

The Nationals Season 6:

 

Na een onwijs spannende finale workout is het me gelukt om bij de eerste 60 atleten te komen en ik mag hierdoor mee naar het live event van the nationals “The Summergames”! Na een paar goeie weken wachten is het dan eindelijk zo ver. The Summergames staan voor de deur!

 

The Nationals Summergames:

Zaterdag:

Om alvast een beetje in de sfeer te komen, en vooral om op voorhand te weten wat me te wachten staat, ben ik samen met Melanie alvast op zaterdag een kijkje gaan nemen. Zaterdag moesten onze trainers namelijk al aan de bak, dus konden we mooi even bij hen kijken.

We komen aan bij Dekker in Zoetermeer en moeten via een restaurant/bistro naar de hal waar het allemaal gaat gebeuren. We komen een grote hal binnen waarbij links van de hal meteen de ”MainStage” is met een tribune en rechts staan eerst wat stands, daarna de ”Gorilla” stage en de warming-up zone. Links is het heel druk en rechts valt het wel mee.

Ik kijk mijn ogen uit aan alles wat er gebeurd. Overal zijn er sporters bezig met workouts en komt er een bult kabaal vanaf door de stangen die vallen, door de menigte die staan aan te moedigen en door de muziek die over de boxen galmt. En dan ben ik eigenlijk nog de belangrijkste factor vergeten, de MC’s die constant door de microfoon heen praten. Na een tijdje mengen wij ons in deze menigte en gaan we kijken hoe het er aan toe gaat met de workouts. Deze zijn nu voor de divisies die vandaag moeten bekend gemaakt. Dus exact wat ik moet doen weet ik nog niet, maar ik kan een hele goede inschatting maken.

 

Zondag:

Het is zo ver! De dag waar we al heel lang naar hebben uitgekeken is dan nu aangebroken. En vroeg ook! De wekker gaat om 05.45 en 06.00 uur om vervolgens er uit te gaan en de laatste spullen bij elkaar te pakken. Ik heb om 07.00 uur bij Melanie afgesproken om vervolgens samen die kant op te gaan. Al snel zijn we in Zoetermeer op plaatst van bestemming en staan dus ook vooraan geparkeerd. We gaan gelijk naar binnen en gaan opzoek naar ons athleteboard. Met dit bord moeten we elke workout verschijnen, zodat iedereen weet wie er in welke lijn staat.

We hebben onze borden en onze fotograaf Jason(@jasonoostveen_photography) kwam gelijk even langs om ons hiermee vast te leggen. Zeker nu het nog rustig is en er tijd voor is, aangezien hij zometeen alleen maar druk is met de perfecte plaatjes te schieten.

Briefing:

Om half 9 hebben we de briefing voor deze dag. In deze briefing wordt de flow van de dag bekend gemaakt, samen met de definitieve workouts voor de divisies van vandaag. Hét gezicht van the nationals (Peter) geeft ons tekst en uitleg over de workouts. We krijgen hierbij een demonstratie te zien over hoe de verwachting is dat wij ze uit gaan voeren. Elke workout van deze dag wordt gedemonstreerd en er wordt over elke workout verteld wat de aandachtspunten zijn. Tijdens deze bijeenkomst is er een mogelijkheid om vragen te stellen over de oefeningen en over de flow van de workouts. Uiteraard kan naderhand ook nog van alles gevraagd worden.

The nationals Summergames is opgebouwd uit drie workouts, waarbij de eerste workout een deel A en een deel B heeft. Dit is net als in de online kwalificatie reeks. De tweede workout is een kracht onderdeel. Bij beide workouts worden de atleten gerangschikt naar de online kwalificatie. Na deze twee workouts wordt er opnieuw gerangschikt aan de hand van de score van de eerste en de tweede workout op het event zelf. Hierdoor staan alle atleten tijdens de derde en tevens laatste workout oog in oog met hun directe conculega.

 

Nationals workout 1:

De eerste workout is een conditie workout te noemen. Er is een A gedeelte en een B gedeelte met tussentijds minimaal één minuut rust. Ben je eerder klaar met workout 1A dan heb je langer dan één minuut rust.

From 00.00-06.00 for time:
20 box jump overs
35 cal row
20 burpee-shuttle runs

From 07.00-12.00 amrap:
5 deadlifts 70 kg
3 HSPU light
1 rope climb

De eerste workout is er één waarbij de zenuwen tot op het bot zitten. Maanden lang hebben we hier naartoe geleefd en nu eindelijk zijn we er. Na 80 bezoekjes aan het toilet en een matige warming-up gaan we ervoor. Trillend van de zenuwen sta ik klaar met nog negen andere mannelijke atleten. Iedereen is net zo zenuwachtig, gelukkig, en om die te verlichten maken we een praatje over de weg naar dit moment. Iedereen heeft er stuk voor stuk voor gevochten om hier te kunnen en mogen staan.

Het moment is daar, we mogen aantreden in onze lijn en ons klaar maken voor de workout. Iedereen is er een soort van klaar voor en de klok telt af. Het gaat nu echt beginnen! Ik ben mijn eerste deel van de workout na 4:14 minuten klaar en merk dat de ergste zenuwen uit m’n lijf zijn verdwenen. Erg  fijn want dan kan ik me nu focussen op het tweede deel van de eerste workout. Ik weet in de 5 minuten tijd die ik heb voor dit deel van de workout er 5 rondes en 5 herhalingen uit te halen. Dat zorgt ervoor dat ik op een score kom van 50 herhalingen

Al met al een zeer tevreden gevoel over deze workout en hoe ik heb gepresteerd. Ondanks dat ik onwijs zenuwachtig was op voorhand, ben ik heel blij met mijn score. Nu is het even bijkomen en tijd om de ontlading even de kans te geven uit m’n lichaam te gaan.


Nationals workout 2:

AMRAP 5 min:

5-4-3-2-max reps snatch
40-45-50-55-60 kg

De tweede workout is een kracht onderdeel, waarbij er ook enige haast is. Aangezien er een tijdslimiet van 5 minuten is, kan ik niet heel rustig op het gemak de oefening uitvoeren. Er zal een bepaalde snelheid in moeten zitten. Ik zal ook zelf tijdens de workout de gewichten moeten veranderen zonder hulp van anderen. Op voorhand hoop ik dat ik de 60kg een keer of vijf uitgevoerd krijg.

De klok telt weer af en we gaan er voor. De eerste vijf herhalingen vliegen de lucht in en zijn snel voorbij. Gauw de gewichten veranderen en klaar staan voor de volgende vier herhalingen. Ook deze gaan soepel de lucht in. Ik merk dat mijn hartslag al tegen het dak aan zit, dus ik probeer iets langzamer de gewichten te veranderen, om zo iets meer adem te kunnen happen. Het derde gewicht zit er op, 50kg, en die moet drie keer omhoog. Ze gaan voor het oog nog altijd soepel omhoog, maar het kost al meer kracht en moeite. Nu is het een kwestie van doorzetten, het op één na laatste gewicht(55kg) erop en die moet ik zo snel mogelijk twee keer omhoog hengelen. Hoppa ook gelukt en we gaan nu op voor de laatste.

60kg zit op de stang en die moet zo vaak als mogelijk omhoog. Zoals ik al zei hoopte ik deze een keer of vijf omhoog te krijgen. Uiteindelijk lukt het me zelfs om deze tien keer omhoog te krijgen zodat de oefening goedgekeurd wordt. Hierdoor heb ik een score van 24 herhalingen.

 


Nationals workout 3:

For Time. TC 12 min.

45 alternating DB snatch 22.5kg
30 toes to rings
30 alternating DB hang clean to overhead 22.5kg
20 pull-ups
20m DB overhead lunges 22.5kg
10 chest to bars

De warming-up:

De laatste workout is er één in de catagorie “save the best for last”. Door de hoge aantallen in deze workout wordt het een vermoeiende slijtage slag. Ook sta ik naast mijn directe “concurrenten” waardoor ik ook extra gemotiveerd ben. Ik ben als 42e gekwalificeerd, maar na de twee eerdere workouts ben ik opgeklommen naar de 18e plek. Daardoor moet ik ook nog eens langer wachten op de derde en laatste workout.

Het is bijna zo ver, ik begin met de warming-up voor de laatste workout. Ik moet zeggen het kost me onwijs veel moeite om me er toe te zetten. Het idee dat hierna het avontuur, wat ik samen met Melanie heb doorstaan, is afgelopen doet me meer dan ik had gedacht. De tranen staan me nader dan het lachen, ondanks dat het een bijzonder mooi avontuur was! Het is iets waar we allebei knijter hard ons best voor hebben gedaan en waar we allebei onwijs naartoe hebben geleefd. Wetende dat dit zometeen afgelopen is, geeft een enorm besef moment.

Maargoed, eerst moet ik nog een laatste workout uitvoeren. De warming-up is voorbij, het is tijd om alles te pakken en klaar te gaan staan bij het verzamelpunt. Alles nog één keer op een rij zetten en er nog één keer vol voor gaan.

De workout:

De klok telt af en ik begin aan de workout.  Dat verloopt soepel en de eerste 30 herhalingen pers ik er zonder al te veel moeite uit. Even laten liggen, een goede teug zuurstof nemen en weer doorgaan. Die 45 herhalingen zitten er op. Door naar de volgende 30, ogen dicht en gaan. Letterlijk. De 30 clean to overhead gaan al moeizamer. Er komt een headjudge van the nationals zich er mee bemoeien en die geeft aan dat ik iets op een andere manier moet doen. Ik denk alleen maar “niet nadenken, gewoon doen.” Ik pas mezelf aan en ga door, maar ik zie dat ze verderop staat en mij alleen maar in de gaten aan het houden is. Geen fijn gevoel kan ik je vertellen.

Ergens heb ik het gevoel, je gaat het niet winnen (de discussie), maar eens ben het ergens ook niet. Er is niet duidelijk op voorhand verteld hoe de beweging moet, ten opzichte van waar zij mij op “afstraft”. Althans dat vind ik, maar goed we moeten het er mee doen en we moeten door. Na de 30 clean to overhead is het tijd voor de 20 pull-ups. die gaan me relatief makkelijk af. één set van 10 herhalingen en twee sets van 5 herhalingen, zodat ik iets meer rust heb voordat ik naar de 20 meter overhead lunges ga.

Het laatste deel van de workout komt er aan en dat is tevens het moeilijkste. De DB overhead lunge is een zwaar onderdeel. Ik ben namelijk al verzuurd en helemaal leeg van de gehele dag en dan moet ik nog eens 20 meter met een zwaar gewicht boven mijn hoofd lopen. Ook hier komt de headjudge van the nationals weer om de hoek kijken en die keurt zelfs nog iets af, waardoor ik weer overnieuw moet beginnen. Met enige irritatie in mijn lichaam maak ik zo snel als ik kan die 20 meter af en begin ik aan de laatste 10 herhalingen. Het lukt me niet om grotere sets te maken, dus ik maak steeds 1 herhaling en houd even kort rust. Na de 10 herhalingen sprint ik naar de eindstreep en dan zit het erop. 11.20 minuten duurde deze slijtage slag en dat is ook gelijk mijn score.

 

 

Nationals eindstand:

Nu alle workouts erop zitten is het tijd om de balans op te maken. Na de online kwalificatie mocht ik mee doen als 42e. Na de eerste twee workouts ben ik geklommen van de 42e naar de 18e plaatst. En na de laatste workout ben ik geëindigd als 20e. Al met al ben ik onwijs blij en tevreden over mijn prestatie tijdens dit evenement. Het was mijn eerste CrossFit wedstrijd en daarom ben ik onwijs blij. Het avontuur zit erop en we gaan ons klaar maken voor het volgende avontuur!

Iedereen onwijs bedankt voor de steun en aanmoedigingen. En in het bijzonder Melanie! We hebben het samen maar geflikt!

 

Ik hoop tot de volgende keer!

Groetjes,

Tom

Lees hier mijn vorige blog.

Instagram: @Tomhilhorst.nl

, , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.