28 oktober 2022 Tom Hilhorst

Reisblog Berlijn ‘22

Vriendenweekend

Berlijn ‘22

Na het succes van een avondje stappen in Utrecht, was het idee ontstaan om met zijn vieren(Kelvin, Ricardo, Sjors en ikzelf) een weekendje naar Berlijn te gaan. Sjors woont in Berlijn dus was het relatief makkelijk om het te plannen. Het enige wat we nodig hadden was een datum en we konden er naartoe leven. Het duurde niet lang of we hadden een datum gepland staan en iedereen kon vrij vragen op zijn werk. Nadat dit alles geregeld was konden we beginnen met plannen maken voor het weekend. Althans Voornamelijk Sjors kon de plannen maken, wij lieten ons dit weekend leiden door hem vanwege zijn kennis van de stad.

 

Vrijdag:

De reis naar Berlijn:

Iedereen verzamelen:

Het is gelukt, iedereen heeft voor de desbetreffende datum vrij kunnen krijgen. Na een overleg hebben we besloten om vroeg in de ochtend, namelijk 03.00 uur, te vertrekken vanaf Ricardo en onze reis naar Berlijn te starten. Het programma hebben we over gelaten aan Sjors aangezien hij woont in Berlijn. We hebben aangegeven dat we cultuur willen opdoen en een tof weekend willen. Aan de hand daarvan heeft Sjors een programma in elkaar gezet.

Het is vrijdag ochtend 02.30 uur en ik ben bij Kelvin om hem op te halen. We pakken zijn spullen en gaan samen naar Ricardo. Bij Ricardo nemen we nog even een bak koffie om goed aan de reis te kunnen beginnen. Hoe het is gelukt weten we niet, maar exact op de afgesproken tijd starten we onze reis naar Berlijn.

De autorit:

Met hele kleine oogjes beginnen we aan onze autorit  van een kleine 650 kilometer. We hopen er rond de klok van 11.00 uur aan te komen, zodat we nog wat aan onze dag hebben. De autorit verloopt zo goed, dat we er rond 10.00 uur al zijn. De rit over de snelweg gaat zo voorbij en hebben met drie chauffeurs weinig tijd nodig bij de stops. Eenmaal in Berlijn wordt het een ander verhaal. We hebben er in het centrum van Berlijn ongeveer een uur over gedaan om op plaatst van bestemming te komen. En met als klap op de vuurpijl heb ik het voor elkaar gekregen om een kleine 500 tot 800 meter voor bestemming geflitst te worden.. Ze stonden onder een brug in de laadruimte van een caddy busje te flitsen. Dat wordt nog een verrassing voor als we terug zijn.

Aankomst Berlijn:

Na een autorit van 6 uur en 45 minuten zijn we dan aangekomen bij het appartement van Sjors waar we de komende dagen mogen verblijven. Een stuk sneller dan gedacht zijn we vanaf Nieuwegein naar Berlijn gereden. Doordat we om 03.00 uur al zijn vertrokken hebben we bijna geen file gehad en zijn we op tijd in Berlijn aangekomen. Terwijl Kelvin, Ricardo en ik de tassen uitpakken, het appartement verkennen en gelijk beginnen te kloten op stepjes doet Sjors zijn laatste meeting voordat het weekend echt ingeluid kan worden.

Boodschappen:

Al gauw is Sjors klaar en zijn we compleet om er een fantastisch weekend van te maken. We beginnen met boodschappen doen voor het weekend. Aangezien Berlijn een drukke stad is en we dat niet veel met de auto willen doen, is ons vervoersmiddel de komende dagen voornamelijk een step. De stepjes die wij gebruiken zijn van Tier of van Lime en staan eigenlijk door heel de stad heen. Je scant de QR code en je kan gebruik maken van de step. Ideaal voor ons om onszelf te verplaatsen binnen de stad. We pakken allemaal een step en gaan op weg naar de supermarkt. Nadat we alle boodschappen hebben ingeslagen is het tijd om wat te gaan eten. Door de autorit hebben we honger gekregen en Sjors neemt ons mee naar een lunch locatie.

Burgermeister:

Sjors kwam met het idee om naar de burgermeister te gaan om daar een burger te nemen als lunch. Het was echter niet zomaar een burgermeister, maar het was de eerste burgermeister in Berlijn. Deze zit gevestigd in een oud toiletgebouw wat op een grote kruising staat onder de metrobaan. De burgermeister staat bekend om de lekkere burgers die zij hebben en serveren. Bij aankomst staat er een rij om te bestellen, waar wij netjes achteraan aansluiten. Nadat we besteld hebben gaan we lekker zitten en wachten we tot ons nummer wordt weergegeven dat onze bestelling klaar is. Ik moet zeggen, er is niks aan gelogen. De burger smaakt ons allemaal bijzonder goed en is met recht een hele goede burger, waarvoor het de moeite waard is om te moeten wachten in de rij.

Berlijn verkennen:

Na een heerlijke burger gegeten te hebben, zijn we verder gaan lopen door de stad. Een stukje verderop zijn we namelijk bij een deel van de Berlijnse muur waar allerlei muurschilderingen op zijn gemaakt. Na het bijzondere tafereel gezien te hebben zijn we verder gaan lopen en belanden we in een groot overdekt winkelcentrum. Na hier even rond gestruind te hebben, hadden we het hier wel gezien allemaal. Hierdoor besloten we om verder te gaan met het stepje naar een zo geheten biertuin. Een soort park waar je lekker in de buitenlucht kan genieten van een lekker biertje. Na het biertje zijn we met de stepjes weer naar huis gegaan en hebben daar even een klein middag dutje gehouden om klaar te zijn voor het avond programma.

Diner:

Na ons heerlijke middag dutje hebben we ons klaar gemaakt voor het eten en de rest van de avond. We zijn dit keer niet met de stepjes op pad gegaan, maar met de Uber. Het was net even te lang steppen om nog op tijd aan te komen bij het restaurant, vandaar de Uber. Aangekomen bij restaurant ‘De Dicke Wirten’ krijgen we een tafeltje toegewezen. In het begin was het erg rustig en zaten er nog niet heel veel mensen, maar met een half uur zat heel het restaurant bommetje vol. Het restaurant staat bekend om zijn schnitzels, dus besluiten we allemaal om deze niet over te slaan. Niks is minder waar over de schnitzels, want ze smaken echt heel goed.

Nadat we heerlijke hebben gegeten lopen we een klein kwartiertje verder om hier bij een ijssalon een heerlijk ambachtelijk ijsje te nemen. Normaal gezien ben ik niet zo van de toetjes, maar dit ijs zag er zo lekker uit dat ik het niet kon weerstaan. Ook de smaken die ze hadden waren bijzonder te noemen, dus nam ik gelijk maar twee bolletjes. Een heerlijk hoorntje met een bolletje ‘Cookie Cream Vanilla’ en een bolletje ‘Strawberry Cheesecake’ was het uiteindelijk geworden. Nadat we het ijsje rustig op het terras hadden gegeten hebben we weer een stepje gepakt om naar een cocktailbar te gaan.

Bellboy Berlijn:

Na het lekkere eten en het verfrissende ijsje pakken we de stepjes weer en gaan we op pad naar de cocktailbar. De ”Bellboy” is een zeer bijzondere cocktailbar, deze heeft namelijk vanaf de buitenkant geen reclame borden of iets dergelijks. Als je niet weet waar deze cocktailbar zit, dan kan je deze niet vinden met het blote oog. Zelfs als je bij de ontvangst binnen staat heb je niet in de gaten dat er aan de andere kant van de deur een grote lounge op je staat te wachten, waar het rammetje vol zit met mensen en waar er heerlijke lounge muziek te horen valt. We worden begeleid naar de tafel en gaan zitten en genieten van alles om ons heen.

Er zijn zo veel prikkels die binnen komen door de menigte, de muziek en het geluid van de cocktailshakers dat ik moeite heb me te concentreren op de tafel. In de Bellboy kan je een cocktail nemen van de kaart, maar je kan ook in gesprek gaan met de ober die dan vervolgens een keuze maakt voor jou. Het wordt geen custom made cocktail, maar een cocktail van de kaart die voor je gekozen wordt aan de hand van het gesprek wat je hebt met de ober. Zo wordt er gevraagd waar je van houd en wat je absoluut niet wilt hebben en verder maakt hij de keuze.

Cocktail 1:

Vol verwachting zijn we aan het wachten op de eerste cocktail. Ik heb in het gesprek eigenlijk maar twee dingen aangegeven. Een zoete cocktail, waar geen whisky in zit. Ik krijg een glas in de vorm van een konijn en krijg de cocktail ”Down the rabbit hole”. Een frisse cocktail met een zoete smaak waar, naar mijn mening, iets te veel mint in zit. De mint overheerst namelijk bijzonder sterk. Desondanks de overheersende mint is het een lekkere cocktail en is deze zo op.

Sjors krijgt een cocktail in een glas die in de vorm van een kies is. Boven op zijn glas ligt een tandenborstel met ”tandpasta” gebaseerd op alcohol.

Ricardo heeft een whisky based cocktail waarbij een blaadje gloeit om de geur van een sigaar vrij te geven. En de rand van zijn glas is ingesmeerd met zout, waardoor je bij elke slok daar een deel van meeneemt.

Kelvin heeft een cocktail gebaseerd op rum(Malibu) en is daarmee ook zoet van smaak.

 

Cocktail 2:

De tweede cocktail wordt al vrij snel gekozen, eigenlijk heb ik er niks over gezegd. De ober zei eigenlijk meteen “Ik weet welke cocktail jij moet krijgen”. Dus vol verwachting bleven we wachten op welke cocktail ik zou krijgen. Uiteindelijk werd het ”The Hulk”, een cocktail in de hand van de hulk. Een soort van healthy cocktail zei ze, want ik kan zien dat je naar de sportschool gaat.

Sjors had een cocktail in een bad vol met schuim, met een bad eendje.

Ricardo krijgt een cocktail waarbij hij een dennenappel moet laten gloeien om zo wederom een geur af te geven tijdens het drinken.

Kelvin heeft ook een glas in de vorm van een vuist gekregen, waarmee de vuist op tafel slaat. ”the protection” heet zijn cocktail.

 

Zaterdag:

Cultuur opdoen:

Nadat we een korte nacht hebben gehad zijn we er al vroeg bij. Vandaag gaan we wat cultuur op doen in het mooie Berlijn, we pakken de step weer en gaan op weg naar Checkpont charlie. Onderweg daarnaartoe stoppen we bij een deel van de Berlijnse muur, waar te zien is hoe het is begonnen met de politieke partij van Adolf Hitler. Zeer boeiend stukje geschiedenis, waarbij heel veel te zien is. Wat ik hier bijzonder aan vind is dat je foto’s ziet van die tijd, waar wij ook langs zijn gekomen of zelfs zijn geweest. Heel veel gebouwen hebben de kogel gaten nog in de pilaren zitten. De gebouwen die in brand hebben gestaan tonen nog altijd de schade die dat met zich mee heeft gebracht. Heel bijzonder om dat te zien van dichtbij en zeker als je in beeld hoe dat er uit heeft moeten zien.

Checkpoint Charlie:

We gaan verder naar checkpoint charlie. Checkpoint charlie is een belangrijke plek ten tijden van de Berlijnse muur. Bij dit checkpoint was een doorgang van de ene kant van de muur, naar de andere kant van de muur. In het museum waar we geweest zijn, wat naast dit checkpoint zit, kon je goed zien hoe de mensen probeerde aan de andere kant van de muur te komen. Via een kleine tunnel en een zelf gebouwde transport kar smokkelde de mensen van alles van de ene kant naar de andere kant. Ook was in het museum goed te zien hoe wanhopig mensen waren om aan de andere kant te komen. Zelfs in de benzine tank van auto’s gingen mensen zitten om zo aan de andere kant te komen.

De muur is voor de Duitsers van de een op de andere dag gekomen. Zonder waarschuwing zijn ze deze gaan bouwen. In eerste instantie was de muur niet heel hoog, maar nadat het eerste deel er stond hadden de Amerikanen zoiets van dat kunnen wij beter. Van daar uit is de hoge grote muur gekomen. Ik dacht altijd dat de muur was gekomen ten tijden van de tweede wereld oorlog, maar deze is later pas gebouwd ten tijden van het conflict met de sovjet unie.


Thuis chillen:

Na checkpoint Charlie hadden we nog meer plannen, alleen liet het weer dit niet toe helaas. Het begon namelijk flink te regenen, ondanks de voorspelling op een droge dag. Hierdoor zijn we eerst wat gaan eten bij “Kaplan”. Een heerlijke Durum Döner werd soldaat gemaakt. Bij deze tent snijden ze het vlees nog van de rol af, ten opzichte van elektrisch schaven zoals in Nederland. Vanwege het slechte weer zijn we niet met de step naar huis gegaan, maar hebben we een Uber besteld om ons thuis af te zetten.

Eenmaal thuis belanden we al gauw op de bank. Ondanks de plannen die we hadden voor deze middag wordt het totaal iets anders. We gaan na ons middag dutje lekker chillen op de PlayStation en besluiten om er niet meer uit te gaan deze middag. Het weer laat het niet toe en we zijn allemaal lui en vinden het ook wel prima zo.

Voordat we gaan eten besluiten we nog even een drankje te doen in de stad. Lekker weer het stepje gepakt om ons te verplaatsen door de stad naar een bar waar we wat gedronken hebben. Naar diezelfde bar kwam ook de vriendin van Sjors, die met ons mee gaat eten.

Japanse Barbecue:

Nu Ji er ook bij is en we compleet zijn gaan we na ons biertje naar het restaurant. Restaurant “Ushido” is een Japans gericht restaurant waar we dus een “Japanse Barbecue” gaan doen. In onze tafel zit daarvoor een grill/barbecue die daarvoor bedoelt is. In dit restaurant wordt er zeer goed vlees gereserveerd, waar je ook voor betaald, maar de kwaliteit is echt goed! Het bekende “Wagyu” en “black angus” vlees wordt hier in zeer fijne plakjes geserveerd en Ji heeft dat heerlijk voor ons klaar gemaakt.

Het concept van het restaurant werkt ook goed. Je kan hier meerdere keren je stukjes vlees bestellen, waardoor je niet een tafel vol rauw vlees hebt staan. Je besteld een paar porties, waarna je dat kan blijven herhalen tot je vol zit. Ook zijn er naast de vlees gerechten voldoende bijgerechten te bestellen zoals groentes en bekende Japanse bijgerechten.


 

Zondag:

Berlijn Tempelhof Airport:

Zondag ochtend. Het ontbijt zit er in en we zijn bijgekomen van de vorige avond. Na weer een nacht met weinig slaap gaan we weer een druk programma tegemoet. We beginnen bij het “Tempelhof AirPort” wat een verlaten en leegstaand vliegveld is. Dit vliegveld was ten tijden van de tweede wereld oorlog een belangrijke aan- en afvoer route.

Het is een bijzondere plek aangezien het in de stad ligt. We rijden er naartoe met het stepje en het ene moment ben je nog midden in de stad en het andere moment rij je een open vlakte op en ben je op het vliegveld. Zo apart dat het op deze manier gevestigd is, maar aan de andere kant ook logisch.

Op de start en landingsbaan komt bij iedereen even het kind zijn weer naar boven en gaan we lekker losbol op de stepjes. Doordat het zo groot en breed is heb je ook weinig last van andere mensen die in de weg staan of rijden.

Nadat we de accu redelijk leeg hebben gereden van de stepjes gaan we nog even rustig chillen op het vliegveld. We gaan ons even klaarmaken voor de volgende activiteit.

VR-Nation:

Wij gaan namelijk naar VR-nation toe en daar gaan wij de vr-videogame “patient zero” spelen. Sjors heeft het al vaker gedaan en die gaf aan dat het met zijn vieren te makkelijk werd, dus ben ik met Kelvin en Ricardo gegaan.

Wij drie moeten geheime informatie ophalen bij een ondergronds laboratorium. In het betreffende laboratorium is er iets fout gegaan waardoor wij het moeten opnemen tegen zombies, heel veel zombies.

Het is bizar hoe snel je gedesoriënteerd bent na het opzetten van een VR-bril. Het is ook we even wennen om er zo bij te lopen, maar het was bijzonder vet om te doen.

Uiteindelijk hadden we vrij snel de game uitgespeeld en werden de scores bekeken. Ik had de meeste kills gemaakt, daarna Ricardo en Kelvin had de minste kills gemaakt. Maakt verder voor de game niet uit, maar de onderlinge strijd was daarmee gestreden.

Bowl house:

Nadat wij lekker hebben gegeten bij “block house” en een steak hebben gegeten, waar Ji ons weer is komen vergezellen. Na de gezellige avond met het Japanse eten vond Ji het leuk om met zijn alle te gaan bowlen om zo het weekend af te sluiten.

Zo gezegd, zo gedaan. Wij hebben vanaf het restaurant een Uber besteld en zijn zo naar de bowlingbaan gegaan. Hier hebben we een goede anderhalf uur gebowld met elkaar. In totaal werden er drie potjes gespeeld. Het eerste potje werd gewonnen door mij met een score van 125, maar daarna was Sjors warm gedraaid en die heeft de andere twee potjes gewonnen met de scores van 132 en 138.

Na het bowlen zijn we met de Uber weer naar huis gegaan om hier onze spullen in te pakken en klaar te zetten, zodat we maandag vroeg naar huis kunnen gaan.

Maandag:

Terugreis:

Alles is ingepakt en staat weer in de auto, we zijn klaar om te gaan. In eerste instantie hadden we nog het idee om te ontbijten met z’n allen, maar we hadden al gauw in de gaten dat we dan overal in de file zouden komen te staan. En aangezien we dinsdag allemaal weer moesten werken, wilden we toch nog wel even wat hebben aan onze maandag middag. Hierdoor gingen we maandag ochtend om 04.00 uur al rijden.

Allemaal waren we kapot van het weekend met weinig slaap en veel indrukken. We hebben hierdoor wat meer afgewisseld met rijden, zeker in de tijd dat het donker was. Hierdoor hebben we het eerste stuk lekker door kunnen rijden. Uiteindelijk hebben we er iets langer over gedaan dan de heenreis, maar we zijn allemaal weer veilig thuis gekomen.

Nu is het tijd om lekker bij te komen op de bank om misschien wel een beetje slaap in te halen.

Ik hoop tot de volgende keer!

Groetjes,

Tom

Lees hier mijn vorige blog.

Instagram: @Tomhilhorst.nl

, , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.