17 januari 2022 Tom Hilhorst

De verbouwing. Deel 1.

De verbouwing van de zolder en de eerste verdieping.

De eerste week:

De sleuteloverdracht:

Het is 19 juli 2021, de dag dat wij de sleutel van ons nieuwe huis hebben gekregen. Na een inspectie ronde met de makelaar zijn we naar de notaris gegaan om hier te tekenen voor de officiële overdracht. Gelukkig zijn we geen gekke dingen tegen gekomen en kunnen we met een gerust hart naar de notaris toe. Vol trots kunnen we eindelijk roepen, WE HEBBEN DE SLEUTEL.

Visite:

In eerste instantie was het niet de bedoeling om direct wat te gaan doen en wilde we eerst onze ouders en zussen uitnodigen om ons huis te bewonderen. Zij hadden deze enkel nog maar via foto’s gezien. Al snel bleek dat ik mijn handen moest laten wapperen en ben begonnen met het eraf proberen te halen van het behang in de woonkamer. tot onze grote verbazing trok ik dit met banen tegelijk van de muur af en was dit eigenlijk zo gebeurd. We zeiden tegen elkaar “laten we maar boodschappen gaan doen” in de wetenschap dat onze ouders langskomen om het te bekijken, maar ook met de wetenschap dat morgen de verbouwing echt gaat beginnen.

Eenmaal alles in huis blijkt het dat we er goed aangedaan hebben om meer in huis te halen. Zo zijn niet alleen onze ouders langs gekomen om te komen kijken. Nee ook vrienden en familie zijn gezellig langsgekomen om te komen kijken. Eindelijk kunnen we het laten zien aan alles en iedereen. Eindelijk kunnen we uitleggen wat we in ons hoofd hebben om te doen. En dat is een hele hoop. De kleine gedachte om misschien nog iets te kunnen doen deze dag is al gauw weg. Er waren zoveel mensen gekomen en het was zo gezellig dat we alles maar naar de volgende dag hebben opgeschoven. Dat was sowieso al het plan, zorgen dat maandag alles er is zodat we dinsdag direct aan de slag kunnen met slopen.

 

Het grote sloopwerk:

Vaak hoor je dat een verbouwing begint op de begane grond, omdat men daar zo snel mogelijk wil leven. Bij ons is het net even andersom. Wij beginnen van boven naar beneden te verbouwen. Dit is met de gedachte dat wij al weten dat wij niet voor 20 september klaar kunnen zijn beneden. 20 september is de overdracht van mijn appartement waardoor we er dan sowieso uitmoeten en moeten intrekken in ons nieuwe huis. Het plan is om dan in ieder geval de zolder en de eerste verdieping leefbaar te hebben, zodat we hier een soort van rust plek hebben. We kunnen één slaapkamer gebruiken om een woonkamer te van te maken. Door deze kamer als woonkamer te gebruiken kunnen we toch nog ergens ontspannen.

Vele handen maken licht werk:

Met de hulp van veel lieve mensen zijn we begonnen aan de verbouwing. Op zolder blijft niks gespaard. De vloer wordt er gelijk uitgehaald, de ondervloer wordt gelijk weggehaald, het behang wordt direct verwijderd van de muren. Op de eerste verdieping gebeurde vrijwel hetzelfde, behoudens dat de badkamer ongedeerd is gebleven. Dit is letterlijk de enige ruimte in de woning die niet aangepakt wordt. De badkamer is 2 jaar oud en ziet er super uit, waardoor het zonde is om deze aan te pakken. Ook is een deel van de tuin direct aan de beurt. Om alle materialen af te voeren naar de container moet er een pad vrij gemaakt worden in de tuin. Voor de schuttingdeur staat namelijk een heg die de doorgang vrij klein maakt.

Nadat al het grote sloop werk boven gedaan is, zijn we toch een klein begin gaan maken beneden. Overbodige delen van de keuken zijn weggehaald. Complete muren zijn gesloopt en weggehaald. Daar waar de ingang naar de wc zat, is nu de ingang naar de woonkamer gekomen en andersom. De deur de woonkamer in is nu de deur de wc in. In de gang en in de wc lagen plavuizen die er allemaal uitgehakt zijn.

Simpel klusje, veel tijd en energie:

Buiten alle grote sloopwerkzaamheden moest er ook veel behang worden verwijderd. Echter was dit een klus waar niemand op voorhand zoveel tijd voor had kunnen berekenen. Ik meen dat er wel vier lagen behang over elkaar heen geplakt zijn. Hierdoor werd het een klus van bloed, veel zweet en heel veel frustratie. Gelukkig zijn er mensen die veel meer geduld hebben dan ik voor dit soort klusjes en wilde zij dit voor ons er af halen.

De start van het opbouwen:

Op zolder:

Nadat we een week volop hebben gesloopt en nadat we een weekje ontspanning hebben gepakt in Oostenrijk zijn we begonnen met het opbouwen van de zolder en de eerste verdieping. Op zolder hebben we overal gips tegenaan geplaatst zodat dit allemaal gestuukt kan worden. Er is een nieuwe koof gemaakt op de overloop om meer ruimte te creëren voor de doorloop. Nadat alles gestuukt is en goed heeft kunnen drogen, zijn we begonnen om de vloer er in te leggen. Nadat de vloer er in is gelegd hebben we deze gelijk afgeplakt om er voor te zorgen dat deze niet beschadigd.

Eenmaal de vloer helemaal afgeplakt te hebben konden we beginnen met schilderen. Al snel kwamen we er achter dat dit veel meer tijd in beslag ging nemen dan dat we op voorhand hadden bedacht. Alles moest maar liefst drie keer geschilderd worden voordat het gewenste resultaat er was. Dat heeft er voor gezorgd dat we ook snel van gedachte zijn veranderd om alles in de woning zelf te schilderen. We hebben de zolder verdieping zelf afgemaakt, maar hebben ook per direct een schilder ingeschakeld om de rest van de woning te doen. Wij zijn 6 avonden bezig geweest om de zolder volledig te schilderen, daar waar de schilder maar 1.5 dag nodig had om de gehele eerste verdieping te schilderen.

De eerste verdieping:

Nu op zolder alle belangrijke zaken gereed zijn, gaan we verder op de eerste verdieping. Daar waar we in eerste instantie de bestaande kasten wilde behouden, hebben we last minute toch maar besloten om deze ook te vervangen. Lekker een frisse start met alles in huis met in allebei de slaapkamers een nieuwe kleding kast. Een kast die volledig ingemeten is en aangepast wordt naar de ruimte die er voor staat.

Voordat we de kasten konden plaatsen moest er een hele hoop gebeuren. Ook hier moest er een een laag of vier aan behang verwijderd worden. Ook de stukadoor moest er in om alles te stuken, maar voordat dit kan gebeuren wilde ik nog wat extra stopcontacten maken. In beide slaapkamers vonden wij vrij weinig stopcontacten zitten, dus heb ik in beide kamers extra inbouwdozen geplaatst. Dat was een hels karwij aangezien er geen touw aan vast is te knopen waar er staal in de muren zit. Op de ene plek zit het twee centimeter diep, waar het een stukje verder vier centimeter diep zit. Na vier avonden stoeien met een frees machine en beton boor is het eindelijk gelukt. Overal zitten de inbouwdozen er in en zijn de elektra draden getrokken.

Niet alles zit mee helaas:

Helaas zit niet alles mee tijdens een grote verbouwing als deze. Zo ook niet bij ons. We zijn druk bezig met het leggen van de vloer op de eerste verdieping en maken een flinke slag. Krijg ik ineens in de gaten dat we niet genoeg hebben van de vloer. Na wat uitzoek werk blijkt dat de fout gelukkig niet bij mij ligt, maar dat de inhoud van het pak anders is dan dat er aangegeven stond in de winkel. Hierdoor kwamen we al gauw een pak of 18 te kort. Dat hield in dat we op de eerste verdieping nét genoeg hadden om één kamer te vullen met laminaat. Na een hoop gedoe met de leverancier moesten we een par dagen wachten op de rest van de vloer voor de eerste verdieping. Ook hebben we gelijk de levering aangepast voor de vloer van de woonkamer.

Uiteindelijk komt alles goed:

Na een paar dagen wachten op de levering van de vloer hebben we deze af kunnen maken en konden we beginnen met het inrichting van de eerste verdieping. We wisten al van te voren dat we niet direct beneden konden leven, dus hebben we op de eerste verdieping een kamer ingericht wat later bestempeld werd als “TV-kamer”. In deze kamer konden we in ieder geval even lekker ontspannen door op de bank te kunnen chillen en televisie kunnen kijken.

Op deze manier hebben we in ieder geval alles beneden op het gemak kunnen verbouwen en hebben we al die tijd boven kunnen leven.

Hoe het er beneden allemaal is verlopen lees je de volgende keer!

Tot snel!

Tom

Lees hier mijn volgende blog.

Lees hier mijn vorige blog.

, , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.