14 februari 2022 Tom Hilhorst

Fit in 2022 #2

We gaan door met sporten!

Na vorige maand en de start van het nieuwe jaar vol goede moed weer te zijn begonnen met sporten, is het nu zaak om dit vast te blijven houden en eventueel zelfs uit te breiden. Vorige maand heb ik vier keer hardgelopen, waarbij een afstand is afgelegd van 31.1 kilometer is afgelegd. Naast de hardloop trainingen heb ik ook een aantal keer een CrossFit les gedaan. Twee keer om precies te zijn. Het doel van deze periode is om dit in ieder geval te evenaren. Ik heb me dan ook ingeschreven voor de CrossFit Nieuwegein Throwdown. Dat is een evenement enkel en alleen voor de leden van de CrossFit box waar ik train. Tijdens deze Throwdown moeten er meerder workouts afgelegd worden en op deze manier kan je jezelf meten aan de rest van de box. Een mooi doel om aan het begin van het jaar te hebben dacht ik zo, waarbij het gelijk als goede motivatie geldt om me net dat zetje te geven toch te gaan trainen.

Naast het hardlopen en de CrossFit lessen is ook het voetbalseizoen weer begonnen na de winterstop. Dit houdt in dat er elke zondag in ieder geval weer een wedstrijd op het programma staat, waarbij we de korte en intensieve sprintjes weer oppakken. Gelukkig werd bekend gemaakt in de persco dat wij weer mogen spelen ondanks alle corona maatregelen. De eerste wedstrijd was een succes en smaakt naar meer.

 

Week 5:

Maandag 31-01: CrossFit.

We pakken het CrossFit weer lekker op. Het lukt steeds beter om een structuur te krijgen bij het indelen van de agenda als het gaat om sporten. Zo is de eerste dag van de week weer gevuld met een CrossFit les. Ondanks dat ik vooraf nog lekker op de bank lag met een dekentje en het moeite koste om mezelf op te laden, ging ik vrij op tijd naar de gym toe. Zo kon ik nog even voor het sporten een bakkie koffie nemen en me mentaal voorbereiden op de workout. Na wat overleg met m´n mede sporters zijn we tot de conclusie gekomen dat het gemiddelde aantal rondes tussen de zes en de acht rondes zit. Daar tussen is dan ook ons streven.

Workout:
12 min AMRAP:
11 Toes to bar.
9 Power Snatch.(37.5Kg)
7 Overhead Squats(37.5Kg)

Een vrij korte workout om de week mee te starten al zeg ik het zelf. Meestal zijn de workouts een minuut of 15-20, maar deze 12 minuten is flink doorpakken. Uiteindelijk duurde de twaalf minuten voor mijn gevoel erg lang. Vanaf moment één zat ik al hoog in mijn hartslag en vanaf ronde vijf scheurde een blaar open op mijn hand, wat enorm begon te irriteren. Maar na de twaalf minuten had ik wel 7 volle rondes, 11 toes to bar en 9 power snatches gedaan. Een prima score al zeg ik het zelf.

Het heerlijke gevoel na het sporten deed me goed. En de gedachte dat de spierpijn er aan komt is een feit. Na afloop nog even bijkomen onder het genot van een bakkie koffie, kijkend naar de volgende groep die kapot gaan. Daarna lekker naar huis om een prakkie eten naar binnen te werken.

 

Woensdag 02-02: CrossFit.

Na het heerlijke voldane gevoel van maandag, is het woensdag ook weer tijd om te sporten. Wederom een lekkere CrossFit les staat op de planning en gaan we er weer flink tegenaan. Een relatief rustige, maar zware workout staat op het programma. Doel van deze workout, actieve rust opbouwen en weten wanneer je hartslag en ademhaling onder controle te krijgen. Wat was de workout?

Workout:
7 min time-cap, Max weight at 5 attempts.
1 Clean&Jerk. (65Kg)
100m run.
1 Clean&Jerk.(70Kg)
100m run.
1 Clean&Jerk.(75Kg)
100m run.
1 Clean&Jerk.(80Kg)
100m run.
1 Clean&Jerk.(85Kg FAIL)

Na eens stevige warming-up waarbij de eerste verzuring al licht aanwezig is, gaan we beginnen met de workout. Geen explosieve start,  maar gefocust op de techniek en controle. Na elke Clean&Jerk mag het gewicht omhoog. In tegen stelling tot alle andere deed ik dit al voordat ik ging lopen, daar waar de rest het deed nadat zij terug kwamen van het lopen. Alle pogingen gingen lekker tijdens de workout, behalve de laatste. Door de laatste poging toch te gehaast te doen in verband met de tijd lukte deze niet, waardoor deze poging niet mee telt. Voor het goede gevoel heb ik hem na de tijd alsnog moeten doen en daar lukte de 85 kg Clean&Jerk wel!

 

Zondag 06-02: Voetbal.

Zondag is voetbaldag geworden sinds het begin van de tweede seizoenshelft. Helaas is door het slechte weer de tweede wedstrijd al gelijk afgelast. Wij zouden spelen op het enige grasveld dat de club rijk is, maar werden er uit gegooid om zo de graszode te besparen. We nemen het enthousiasme en de energie mee naar volgende week, waar we weer een uitwedstrijd hebben. Deze vindt plaats op het altijd bijzondere tijdstip van 16.15 uur. We gaan spelen in de verlichting. Op naar volgende week met hopelijk veel momenten om te sporten.

 

Week 6:

Maandag 07-02: CrossFit.

Ondertussen begint er langzaam een structuur te komen in de regelmaat van sporten. Na vorige week maandag ook al lekker bezig geweest te zijn, ziet het er naar uit dat dit een vaste dag wordt om te sporten. Ook deze maandag is het een sportavond, waarbij wederom een CrossFit les op de planning staat. Eenmaal binnen bij de gym blijkt dat het een pittige cardio workout gaat worden.

Workout:
WOD #1 (12.5 minuut)
1000 meter run
1000 meter Ski-erg

7.5 minuut rust

WOD #2 (12.5 minuut)
1000 meter run
100 Wall-Ball shots (9kg)

Deze workout is gebaseerd op het evenement `HYROX`. Dit is een evenement wat op de agenda van de box staat. Een bizar pittige workout waarbij alle facetten van CrossFit aanbod komen. Ik twijfel nog om mee te doen aan dit evenement, maar ik denk dat het voor mooi net even te snel komt.

Nu de workout zelf:

Wod #1:

Het eerste deel van de workout lijkt een niet al te moeilijke opgave, maar het addertje zit in de ski-erg! De kilometer rennen was niet de uitdaging voor mij, zo kwam ik na 3 min 57 sec binnen van het lopen en moest ik me opmaken voor de kilometer op de ski’s. Vol goede moed begon ik aan deze reis, maar al gauw merkte ik dat er verzuring in de schouders kwam. Opzich niet heel spannend, maar wetende dat je zo nog 100 wall-ball shots moet doen maakt het net even anders. Langzaam aan is de rest van de groep binnen aan het druppelen en merk ik dat de persoon naast mij een moordend tempo heeft op de ski-erg. Ondanks dat de verzuring er aardig in begint te hakken, spookt de gedachte “hij zal niet eerder klaar zijn dan ik” constant door mijn hoofd. Hierdoor weet ik mezelf de laatste 100m nog even op te jutten om een tandje erbij te doen. Zo sluit ik deze workout af in een eindtijd van 8min en 12sec en geeft me dat iets meer rust voor workout 2.

Wod #2:

Na een goede rust periode gehad te hebben starten we voor workout twee wederom met een 1000m run. Ondanks dat workout 1 net afgehandeld is, weet ik deze kilometer in 3 min 59 sec af te ronden en mag ik snel gaan beginnen aan de 100 wall-ball shots. Daar begon voor mij de ellende! Met de verzuring al in de benen, van zowel het lopen als het skiën, moest k nog even 100 wall-ball shots eruit persen met een 9kg bal. De eerste setjes gingen in stappen van 10 herhalingen, even rust pakken. De vierde set werd al minder en dat kwam daarna niet meer goed. Van acht herhalingen naar vijf, van vijf herhaling naar drie. En dan duurt het lang als je nog 40/50 shots moet maken, wanneer ze uiteindelijk per drie gaan. Met goede aanmoedigingen van mede sporters(die al klaar waren) heb ik het ook weten te halen, als zij daar niet hadden gestaan om me te pushen had ik het zeker niet gehaald. Uiteindelijk heb ik de wod net op tijd afgesloten in een tijd van 12min en 13sec.

Één ding is zeker! Ik ga hier een hoop spierpijn aan overhouden.

 

Woensdag 09-02: CrossFit.

Wat je vaak hoort over spierpijn heb ik nu wederom ervaren, de tweede dag is het erger dan de eerste dag! Wat is er lekkerder dan de spierpijn eruit trainen? Juist niks! Dus vol goede moed ga ik weer naar de gym. En wat staat daar tot mijn grote verbazing op het bord? Een workout waar je U tegen zegt!

Workout: (Time cap: 30 Min)
– 1200m Run
– 63 American Kettlebel swings
– 36 Pull-ups
– 800m Run
– 42 American Kettlebel swings
– 24 Pull-ups
– 400m Run
– 21 American Kettlebel swings
– 12 Pull-ups

Na aardig wat klagen heb ik de workout uiteraard gewoon gedaan en ging ik he-le-maal stuk op de swings. De pull-ups heb ik een bepaalde beweging geprobeerd. Om deze te oefenen en zo de beweging onder de knie te krijgen. Doordat de beweging redelijk tegendraads is ten opzichte van wat ik gewend ben te doen, is het een heel gevecht om dit voor elkaar te krijgen. Al met al een lekkere workout die ik heb afgerond met een tijd van 27min 41sec.

Na deze workout heb ik denk ik spierpijn in de spierpijn.

 

Zondag 13-02: Voetbal.

Het is weer zondag, wat inhoud dat er weer een pot voetbal op het programma staat. En wat voor één, we trappen af om 16.15 uur in de middag. Normaal gezien sporten we 11.00 uur in de ochtend. Het was een bijzondere ervaring, aangezien het veldverlichting aan moest vanwege de schemering. Nadat we de laatst gespeelde pot hadden gewonnen en de pot van vorige week niet doorging waren we extra gedreven. Ondanks dat het tijdstip van spelen wel een enorme domper was hadden we er allemaal zin in. Het was een leuke wedstrijd voor de kijker. Uiteindelijk hebben we de punten mee naar huis genomen. De eerste helft ging het nog redelijk gelijk op en kwamen wij voor. In de tweede helft vielen er meer doelpunten. Al gauw kwamen we gelijk te staan, maar we lieten de koppies niet hangen. Al gauw daarna kwamen we met 1-2 voor te staan, maar ook dat was niet genoeg en stond het 2-2.

Na een fenomenale wissel kwamen we vlak voor tijd op 2-3 te staan. In letterlijk de allerlaatste minuut had ikzelf het geluk om nog een treffer mee te pikken en de eindstand van 2-4 te bepalen. Helemaal leeg gelopen was ik blij met het eindsignaal. Zo konden we de punten mee nemen naar huis en lekke rop de bank bijkomen met een bord eten.

 

Volgende week gaan we weer lekker verder met sporten.

Groetjes,

Tom

Lees hier mijn volgende blog.

Lees hier mijn vorige blog.

Instagram: @Tomhilhorst.nl.

, , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.