25 september 2022 Tom Hilhorst

CrossFit Nieuwegein box throwdown

Fit in 2022 #10

CrossFit Nieuwegein Box Throwdown 17-9-22

Het is zaterdag 17 september, de dag dat de tweede editie van onze box throwdown gehouden wordt. Nadat ikzelf zes maanden geleden mijn eerste box throwdown had, wat onwijs goed bevallen was, ben ik ook deze editie weer van de partij. Een groep van achttien mannen en zeven vrouwen gaan de onderlinge strijd, maar ook de strijd met zichzelf, aan om het beste uit zichzelf te halen.

De Box throwdown is een wedstrijd onder de atleten van de CrossFit box ”CrossFit Nieuwegein”. Er worden meerdere workouts op één en dezelfde dag gehouden, waarbij je ranking het aantal punten is dat je behaald. Bij CrossFit houdt dit dus in hoe minder punten hoe beter de prestatie. Stel je word eerste in de workout dan krijg je 1 punt, maar wordt je bijvoorbeeld tiende dan krijg je 10 punten. Op deze manier worden het aantal punten verdeeld en daarmee wordt de ranking bepaald.

Er kan niet met 25 man tegelijkertijd een uitvoering van de workout plaatsvinden, dus worden deze verdeeld in meerdere heats van 5/6 mannen en 2/3 vrouwen. Aan de hand van de ranking worden de heats gemaakt. Deze heats worden opgebouwd vanuit de ranking die op dat moment voor de workout gaande is, hierdoor zit het niveau van de heat altijd dicht bij elkaar. Dit helpt de atleten om net dat stukje extra te geven tijdens hun workout om op die manier het beste uit zichzelf te halen.

 

Begin van de dag:

Vandaag hebben we 3 workouts op de planning staan, waarbij alle disciplines aan bod komen. Bij binnenkomst is enkel de eerste workout bekend en dat is gelijk een conditie workout. Deze workout wordt gehouden in 2 grote groepen om zo de eerste ranking te maken. Er moeten tweetallen gemaakt worden en ik ben al snel van mening dat ik in de tweede groep zit. Dit zodat ik eerst kan kijken hoe de anderen te werk gaan en daar mijn voordeel uit halen. En niet geheel onbelangrijk, hierdoor kan ik zien wie het snelste is zodat ik hier op kan focussen.

Throwdown WOD #1:

For Time:
400m run
20 Cal Ski
400m run + 1 15kg schijf
20 Cal Row
400m run + 2 15kg schijven
20 Cal Bike

Groep 1:

De eerste groep is geweest en ik heb in de gaten dat de volgorde van cardio apparaat een verschil kan maken voor mijn gevoel. Zo heb ik voor de boven genoemde volgorde gekozen, maar daar was een ieder vrij in om te kiezen. Zolang aan het einde van de workout maar elk cardio apparaat een keer gebruikt is. Mijn buddy zit in groep één en die moet ik jureren, waardoor ik nauwlettend in de gaten kan houden wanneer hij ergens tegenaan loopt.

Het valt op dat het tweede deel van de workout, het rennen met één schijf van 15 kilo, een gedoe is voor de meeste. En al gauw vraag ik mezelf af hoe ik dit zou aanpakken, aangezien de meeste hier moeite mee hebben. Even goed (af)kijken en opslaan voor mezelf. Het laatste gedeelte van de workout, het rennen met 2 schijven van 15 kilo, is voor iedereen een gedoe. De meeste lukt het niet om te rennen met beide schijven, maar die maakte er daarom een farmer carry van. Toen dacht ik ”als ik daar iets van ren, als is het maar de helft, dan win ik veel terrein”.

Groep 2:
Deel 1:

Mijn buddy was de snelste van de eerste groep, waardoor zijn eindtijd mijn target werd. Ik wilde hierdoor in ieder geval sneller zijn dat zijn 12.25 en de zenuwen beginnen te gieren door mijn lijf. De klok telt af en ik begin te rennen voor de eerste 400m. Ik weet het niet helemaal 100% meer, maar ergens na 1.20/1.30 kom ik terug in de box en begin aan mijn eerste 20 calorieën op de ski-erg. Ogen dicht en gaan met die banaan is mijn gedachte om dit cardio apparaat. Mijn buddy telt de calorieën af en ik ben blij als ik deze afgerond heb.

Deel 2:

Tweede ronde: één schijf van 15 kilo mee en rennen maar weer. Nog half aan het oppakken en zoeken naar mijn grip begin ik al met rennen. Gefocust op één punt om daar een wissel te maken van arm, want eerlijk is eerlijk aan één kant een gewicht mee zeulen is gewoon een drama. Dit punt ligt in ergens op 100m vanaf de box, de volgende 100m houd ik het gewicht in de andere hand en houd dit vol tot het 200m punt. Daar draai ik om en in de draai weet ik het gewicht te wisselen van hand. Ik houd het niet vol om nog 100m per hand achtereen te rennen, dus ik besluit het punt van overpakken te verkorten naar +/- 50m. Dit werkt en ik begin aan de sessie van 20 calorieën roeien.

Deel 3:

De laatste ronde: Daar waar vrijwel iedereen in de eerste groep wandelend te werk ging probeer ik een versnelde pas te hanteren. Rennen kan je het niet noemen, want daar zijn de schijven veel te lomp voor. Tijdens het rennen ben ik zoekende naar de juiste grip. Al snel merk ik dat mijn onderarmen beginnen te verzuren van het knijpen in de schijven. Al rennend probeer ik de schijven op een andere manier vast te pakken waardoor ik niet zo hard hoef te knijpen. Het rennen zit er op, nu alleen nog 20 calorieën op de echo-bike en dan zit de eerste er op. Na 15 calorieën zitten mijn benen zo vol dat ik bijna geen kracht meer kan zetten. Opgejut door mijn buddy trap ik laatste 5 calorieën weg en zit de eerste workout er op.

Time: 9 minuten en 51 seconde!

 

Throwdown WOD #2:

Zo de eerst workout is een feit en het is tijd om de balans op te maken voor de judges om te kijken wie waar staat en hoe de heats ingedeeld mogen worden. Dit geeft ons deelnemers even de tijd om op adem te komen. Nadat de iedereen in de ranking is gezet, wordt het tijd om de tweede workout te onthullen. We hebben zojuist een cardio workout gehad, dus dat stukje zal er niet meer in voor komen. Het wordt een kracht onderdeel gecombineerd met wat uithoudingsvermogen. De volgende workout wordt uitgevoerd in heats, zoals eerder al genoemd is dit een mix van mannen en vrouwen opgebouwd vanuit de ranking. De workout ziet er als volgt uit:

AMRAP 10 min TC:
10 burpees over the bar
10 ground to overhead 40kg
8 burpees over the bar
8 ground to overhead 50kg
6 burpees over the bar
6 ground to overhead 60kg
4 burpees over the bar
4 ground to overhead 70kg
2 burpees over the bar
2 ground to overhead 80kg
Remain time repeat:
1 burpees over the bar
1 ground to overhead 90kg

Uitleg WOD#2:

Doordat ik de eerste workout uiteindelijk als eerst ben geëindigd, mag ik in de laatste heat starten. Dit geeft mij tijd om wederom goed te kijken en in mij op te nemen waar andere tegen aan lopen. Zo probeer ik te voorkomen dat mij ditzelfde gebeurd en ik kan hierop mijn game plan aanpassen. De workout duurt voor iedereen 10 minuten totaal, in deze 10 minuten werkt iedereen de ladder af die hierboven staat beschreven. Zijn de 10 minuten nog niet verstreken en ben je bij de 1 om 1 ronde aangekomen, dan blijf je deze zo vaak als mogelijk herhalen om zo je score omhoog te krijgen. Ook moet men na elke serie burpees een ”split time” neerzetten, zodat hier eventueel een score mee bepaald kan worden.

Voorbereiding:

De eerste heats gaan voorbij en ik heb aardig in de gaten hoe ik het beste de workout kan opbouwen. Wat ik grappig vind is dat ik achteraf kan zeggen dat het allemaal voor niks was, maar de intentie was er zeker. Hele formules heb ik er op los gelaten om zo snel mogelijk te zijn. Ik had helemaal bedacht dat als ik nou eerst de burpees uitvoer voordat ik mijn gewicht ga verhogen naar het gewicht van die serie, dan heb ik een snellere ”split time”. Ga ik namelijk eerst gewicht verhogen, dan moet ik daarna nog de burpees doen waardoor er meer tijd verstreken gaat. Het grappig waarom ik er dus niks aan had is dus, omdat als je in de 1 om 1 ronde aankomt, de split time niet meer van toepassing is.

Uitvoering Throwdown WOD#2:

Het is mijn beurt om te gaan. Ik heb helemaal in mijn hoofd hoe ik het wil gaan doen en moet uitvoeren. Zelfs heb ik de mensen die mij judgen gevraagd om mij op die manier te coachen en het mij op die manier te zeggen, zodat ik als een razende door die eerste rondes heen kom. Zo gezegd, zo gedaan. Voor ik het weet zit ik in de lage rondes en kan ik wat meer rust en focus pakken bij de zwaardere gewichten. Voor mij was het vrijwel zeker dat ik tot en met de 90 kilo zou halen, maar ik hou met dit soort dingen altijd een bepaalde slag om de arm. Je weet niet hoe snel en hoe erg je verzuurd bij de zwaardere gewichten. Tot en met de 70 kilo gaat zoals ik had verwacht en daar ga ik vrij gemakkelijk doorheen. Bij de 80 kilo pak ik even een extra momentje om de focus goed te hebben en dat doe ik bij de 90 kilo helemaal.

Uiteindelijk heb ik de gehele trap af binnen de 10 minuten en ga ik op voor de 2e keer 1 om 1 90 kilo. de burpee is geen probleem en doe ik gelijk, zodat ik even een goed rust moment kan pakken voor de 2e keer 90 kilo. Ik heb de stang op mijn schouders liggen en neem een goede hap adem. Nu zet ik de beweging in, maar helaas mocht het niet lukken om de stang met 90 kilo boven mijn hoofd uit te krijgen. Ik ben leeg en heb alles gegeven.

Score: 63 Reps

 

Bijkomen:

Na deze slijtage slag was het tijd om even lekker te rusten en de workout even te laten bezinken. Al snel ga je met je mede atleten praten over de workout en hoe iedereen die beleefd heeft. Het mooie van dit, of een soort gelijk, evenement vind ik dat er helemaal geen rivaliteit is onderling. Iedereen, maar dan ook écht iedereen, is zo onwijs trots op zichzelf en op de ander met de prestatie die men neer heeft gezet, dat je eigenlijk vergeet dat er toch een bepaalde competitie in het evenement verwerkt zit. Op dat moment is dat allemaal niet van belang en weg geduwd als bijzaak(wat het ook moet zijn).

Lang bijkomen zit er niet bij, want na het bespreken van de vorige workout wordt het tijd om de 3e en laatste workout te onthullen. Na deze onthulling gaat het niet meer over hoe goed iedereen de vorige twee workouts gedaan heeft, nee het gaat alleen nog maar over de laatste workout. Een gymnastics gerelateerde workout is de afsluiting van dit evenement. Van deze workout hangt het hele klassement af. Alles is nog mogelijk (letterlijk) aan het begin van deze workout.

Throwdown WOD #3:

AFAP 15 min TC:
80 single unders
40 sit-ups
40 alt dumbell snatches*
*20 reps 15kg, 20 reps 22.5kg

*Split time

40 double unders
20 toes to bar
20 pull-ups

*Split time

20 pistol squat
10 handstand push-up
10 Bar muscle ups

De eerste heat:

De briefing is geweest en iedereen weet wat de bedoeling is van de laatste workout. De eerste heat gaat hem doen en ik ben iemand zijn judge. Van dichtbij is nu te zien wat de eerste twee workouts voor schade hebben aangericht op het lichaam. Men heeft sneller de neiging om wat rust te pakken. De vermoeidheid gaat eer grote rol spelen tijdens deze laatste workout, dat is een feit. Stuk voor stuk vechten de atleten om het beste uit zichzelf te halen en de sfeer in de box is fantastisch. Iedereen probeert elkaar op te jutten om het beste uit hen te laten halen.

De tweede heat:

De atleten in de tweede heat weten nu wat ze ongeveer kunnen verwachten. Zij hebben goed kunnen kijken naar de eerste heat en daar hun game plan op aan kunnen passen. Zo gaan ze ook van start, wetend waar de pijn punten liggen in deze workout. Daar waar een ieder zichzelf en de andere verbaasd door een movement ineens wel te kunnen uitvoeren, of daar op blijft oefenen maakt de sfeer des te beter. De tijdslimiet van 15 minuten is voorbij en iedereen stort naar de grond, een teken dat iedereen alles er uit heeft gehaald. Ik maak me op voor mijn heat.

De laatste heat:

Deel 1:

Ik zit in de laatste heat en maak me op voor de laatste slijtage slag van deze dag. Het is een workout die mij op zich wel ligt, maar er is ruimte voor verbetering bij verschillende movements van deze workout. ”10 seconde” klinkt er luid door de zaal en de workout gaat beginnen. 15 minuten lang alles geven en dan kijken of het genoeg is. Tijdens het eerste deel van de workout merk ik dat er een aantal jongens sneller gaan dan ik en ik denk alleen maar ”laat je niet gek maken, blijf je eigen tempo aanhouden”. Gelukkig lukt dit ook en jaag ik mezelf niet gelijk over de klif heen om bij te blijven bij de rest. Het eerste deel zit er op en dat ging eigenlijk best lekker.

Deel 2:

Deel twee van de workout wordt al een stuk zwaarder en je merkt dat de verzuring veel sneller om de hoek komt kijken dan dat je gewend bent. Dit is ook niet zo gek als je al twee workouts achter de rug hebt waar je alles hebt gegeven. Gelukkig gaan de double unders me goed af en ben ik daar vrij snel vanaf. Ik kan naar het rek en kan beginnen aan de 20 toes to bar. Het enige wat ik kan denken is ”opdelen Tom, opdelen”, niet gelijk eigenwijs zijn en blijven hangen tot je niet meer kan want daar ga je later alleen maar last van krijgen. Ik deel ze op en begin iets meer rust nodig te hebben tussen de reps door. Ook de pull-ups weet ik op te delen en kom ik relatief gemakkelijk doorheen.

Deel 3:

Ik neem een goeie hap lucht en ik begin met de pistol squat’s. Deze kosten me onwijs veel moeite en ik verlies regelmatig mijn evenwicht, maar ik weet ze allemaal af te ronden. Ondertussen Zie ik in mijn ooghoek dat er al twee atleten naar buiten gaan om daar hun laatste oefeningen te doen. Ik probeer een beetje aan te zetten voor zover dat gaat, maar ik merk dat ik leeg ben. Ik doe mijn handstand push-ups in een persoonlijke record tijd en sprint naar buiten, om daar mijn bar muscle ups te doen. Eenmaal buiten merk ik dat ik helemaal leeg ben. Wel lukt het mij om een aantal pogingen te doen, maar helaas lukt niet één van deze. Het zit er op!

Score: 270 Reps

 

Het zit er op:

Alle workouts zijn voltooid en er kan niks meer veranderd worden. De organisatie gaat zich nu ontfermen over alle uitslagen en zij zullen uiteindelijk met de eindscore komen. In de tussentijd gaat het speculeren beginnen bij de atleten onderling. Iedereen probeert er achter te komen wat zijn o haar score is en gaat daar zelf een ranking bij maken. Vol spanning wachten we af wat de echte ranking gaat zijn. Ondertussen kunnen de atleten genieten van een welverdiend boordje(lees half stokbrood) en een drankje, om zo het energie niveau weer een beetje op pijl te krijgen.

 

De prijsuitreiking:

De punten zijn opgeteld en de officiële ranking is bekend. Het is onwijs spannend geworden blijkt achteraf. De eerste plaats is een gedeelde eerste plaats en ik dus beslist op een ranking van eerdere workouts en ik ben 3e geworden op één punt achterstand.

Bij de vrouwen geld hetzelfde, ook daar is de eerste plaats een gedeelde plek waar het beslist is bij eerdere workouts. En ook daar is de nummer 3 één punt te krot gekomen voor een plekje hoger.

We kijken met zijn alle terug op wederom een onwijs vet event vanuit CrossFit Nieuwegein. Een ieder die heeft meegedaan kan met trots terug kijken op een event, waarbij een ieder zich heeft overtroffen en 100% heeft gegeven bij alle drie de workouts.

Op naar de volgende Box Throwdown!

Ik hoop tot de volgende keer!

Groetjes,

Tom

Lees hier mijn vorige blog.
Lee hier de vorige Box Throwdown.

Instagram: @Tomhilhorst.nl
CrossFit Nieuwegein: @Crossfit_Nieuwegein
Foto’s: @Jasonoostveen_Fotografie

Hieronder nog wat sfeer impressies middels wat foto’s.

 

, , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.