13 januari 2023 Tom Hilhorst

NN Egmond Halve Marathon ’23

Hardloop event 1.

NN Egmond Halve Marathon ’23

Het nieuwe jaar is nog maar net van start of het eerste hardloop evenement is al een feit. De NN Egmond halve marathon is het eerste hardloop evenement van vele voor dit jaar. Net als de NN 7 heuvelenloop is dit evenement beschikbaar gesteld door mijn werk Homij. Samen met een aantal fanatieke collega’s gaan we dit jaar goed van start door gelijk in het eerste weekend een halve marathon te lopen, zelfs nog voor dat we al aan het werk zijn.

De voorbereiding:

Daar waar ik normaliter verzaak in de voorbereiding moet ik zeggen dat ik deze keer het toch wel een stuk beter voor elkaar heb. Ergens heb ik het licht gezien zullen we maar zeggen. Ik was er een namelijk nogal klaar mee om na een hardloop evenement 3 dagen van het padje te zijn. Ik denk dat de slechte(lees geen) voorbereiding daar een onderdeel van is. Sinds de NN 7 heuvelenloop is die knop een beetje omgeslagen. Mede doordat ik in april van dit jaar een hele marathon wil gaan lopen met het werk, leek het me tijd om eens serieus de draad op te pakken en met enige regelmaat te gaan lopen.

Voor de marathon van Rotterdam heeft Homij een heus trainingsschema beschikbaar gesteld onder leiding van Bram Som. Dat geeft mij een bepaalde stok achter de deur om hier aan te voldoen. Eind vorig jaar heb ik een intake gesprek gehad met Bram om zo mijn doel voor de marathon te bespreken, waar hij met zijn collega’s een trainingsschema omheen heeft gebouwd. Ik ben het mijzelf en die mensen verplicht om hier serieus mee aan de slag te gaan en daarmee ook te voldoen aan de trainingen.

Trainingen:

Ik heb de afgelopen periode al een aantal trainingen uitgevoerd die voortkomen uit het trainingsschema. Deze staat voor mij allemaal in een app, waar ik zo bij kan en daar ook de vorige trainingen in kan zien. Zo kan ik zelf ook terug kijken naar de vorige trainingen en daar op verder bouwen. Ik heb in totaal nu vier trainingen gelopen welke allemaal genoeg kilometers waren en in totaal heb ik nu 51 kilometer gelopen de afgelopen twee weken.

Hierdoor heb ik het gevoel een betere voorbereiding gehad te hebben dan de laatste hardloop evenementen aan de orde is geweest. Dat geeft een goed gevoel zo in aanloop naar de NN Egmond halve marathon.

De wedstrijd:

De reis:

De weersvoorspellingen zijn niet al te best voorafgaand aan de wedstrijd. De eerste 8 kilometers, welke over het strand zijn, moeten afgelegd worden met volle wind tegen. Ook wordt er voorspeld dat het een beetje gaat regenen, wat de combinatie met de wind het een zware start gaat worden. Het voordeel is dat de laatste 13 kilometer met de wind in de rug afgelegd worden. Achteraf blijkt het een bijzonder mooie dag geworden te zijn. Het zonnetje scheen, de temperatuur was goed. Alleen de wind tegen op het strand was nog een uitdaging.

Al vroeg in de ochtend ga ik op weg naar Alkmaar, aangezien daar de auto geparkeerd moet worden. Vanuit de parkeerplaats rijden er pendelbussen naar Egmond, omdat Egmond deze hele dag autovrij is vanwege de halve marathon. De wekker gaat om 08.00 uur, zodat ik alles op mijn gemak kan klaarleggen en bij elkaar kan zoeken. Rond de klok van 09.30 uur ga ik richting Alkmaar om daar rond 10.30 uur daar de pendelbus te kunnen pakken. Daardoor kom ik rond de klok van 11.00 uur aan bij onze business tent.

De aankomst:

Bij aankomst op het parkeerterrein zie ik al gelijk 1 van mijn mede hardlopers uit de groep. Gelukkig wacht die even tot ik mijn auto heb geparkeerd om zo samen de busreis aan te gaan. Al gauw blijkt dat er van onze groep nog meer op korte termijn aankomen. Ook die wachten we nog even op voordat we uiteindelijk met zijn vijven de bus instappen om afgezet te worden bij de business tent. Met een kleine 20 minuten zijn we met de bus van Alkmaar naar Egmond gereden.

Eenmaal aangekomen in de business tent is het daar lekker warm en zien we al gauw nog twee lopers zich al omkleden. Onder het genot van een kopje koffie en en DJ bereiden we ons voor op de Egmond Halve Marathon, zoals deze loop officieel heet. langzaam stromen ook de laatste twee lopers binnen en zijn we met de complete groep van negen mensen.

We gaan nog even gauw met zijn alle op de officiële groepsfoto, waarna we ons klaar maken en de laatste puntjes op de i zetten voordat we naar de start gaan.

De laatste voorbereidingen:

Nadat iedereen zich helemaal klaar gemaakt heeft gaan we met zijn alle richting de start. Een goed kwartier lopen vanaf de business tent. Een mooi moment om nog op het laatste moment even het plan te bespreken en onderling te kijken wie wat gaat doen. Als we eenmaal op de boulevard terecht komen merken we ineens toch dat er veel wind staat(windkracht 5), wat eigenlijk niet te merken was op de route naar de start toe. Je loopt dan weliswaar tussen de beschutting van woningen en dergelijke, maar toch voelde het niet aan alsof het hard waaide.

We nemen plaatst in ons startvak en doen met elkaar de allerlaatste voorbereiding. De ene trekt nog gauw zijn poncho uit die bedoeld was om de kou en wind tegen te houden. De andere neemt nog snel een gelletje om extra energie te krijgen. Ikzelf ben vooral bezig om mijn oordopjes in te doen en mijn handschoenen aan te trekken. “PANG” Het startvak voor ons wordt weg geschoten en dat houd in dat wij nog vijf minuten hebben om elkaar de laatste moed in te spreken en ons mentaal voor te bereiden op wat er komen gaat. Het streven is gezet op een tijd onder de twee uur.

De halve marathon:

Het is 12.37 uur. “PANG”. Ons start schot klinkt en we gaan van start. We zijn los en we lopen de eerste meters op de boulevard richting de vuurtoren. We slaan na een S bocht rechts af het strand op. De strandopgang is volledig losgepraat zand en onwijs zwaar om op te lopen. Het is tijdens dit stukje mul zand goed opletten waar je uiteindelijk je voeten neerzet, want je maakt heel snel een verkeerde beweging en dan kan het avontuur na een lullige 600 meter al voorbij zijn. Dat willen we niet dus ik doe rustig aan en probeer me te concentreren op de grond, zodat ik kan zien waar ik mijn voeten neerzet.

-Het strand-

Eenmaal op het strand verbaasde ik me erover hoe hard het zand eigenlijk was. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat het zand muller zou zijn, waardoor het een stuk moeilijker lopen zou zijn. Gelukkig was dit niet het geval en viel dat alles mee. Wat niet mee viel was de wind die per direct vol tegen was. Daar heb ik me enorm in vergist. Waar ik mij nog meer enorm in heb vergist was hoe zwaar het is om op zand te lopen. Ondanks dat het strand hard getrapt was, blijft het een stuk zwaarder lopen dan op een verharde ondergrond die niet wegschuift bij elke stap die je zet.

Ik had me goed ingelezen en wist dat de eerste acht kilometer over het strand waren. Hierdoor kon ik al vrij snel mijn tempo verlagen omdat ik niet wilde stuk gaan op het eerste gedeelte van de loop. Ik liet mijn tempo zakken naar 5.50/5.55 per kilometer om niet helemaal kapot te gaan op het strand, met de hoop dat ik in de duinen en op de boulevard wel mijn eigen pace aan kon houden. We zijn een aantal kilometers onderweg en de eerste mensen vallen al uit naar de zee. De wind in combinatie met het lopen op zand maakt het pittig. In mijn hoofd tel in de kilometers weg die nog komen op het strand en na 7.5 kilometer is het zover, we gaan er van af!

-De duinen-

We gaan het strand af omhoog, wat enorm killing is voor de bovenbenen, en gaan de duinen in. De bospaden zijn smal en er is weinig ruimte om in te halen. Toch zijn er veel die het doen en ook ik ontkom er niet aan om een aantal mensen in te moeten halen. Tijdens de inhaal beurten beginnen er gelijk mensen achter me te roepen dat ik aan de kant moet, tot ergernis aan toe. Ik kan er niks aan doen dat de paden smal zijn en dat wij, als business vak, eerder starten dan de recreanten die een snellere tijd willen neerzetten.

Ik had op het strand een lager tempo aangehouden om hier mijn “standaard” tempo te kunnen lopen. Dit is het moment en verhoog mijn pace een beetje en begin langzaam in mijn flow te komen. Voor mijn gevoel ben ik lekker aan het lopen. De tussentijden op mijn horloge zijn goed en ik zit er lekker in.

Het parcours door de duinen is mooi om te lopen. We hebben tenslotte een stralende dag te pakken, dus tijdens het lopen probeer ik even bewust te genieten en te kijken om me heen. Ik vind het een mooi gezicht dat je een slang aan mensen ziet lopen door de duinpaden van Castricum.

-De boulevard-

Na een goede 17 kilometer beginnen er dan toch wat lichte pijntjes te ontstaan. Mijn voeten gaan wat meer pijn doen, waardoor ik anders ga lopen. Doordat ik anders ga lopen gaan mijn knieën en heup wat meer gevoel geven. Dus al met al niet heel ideaal zou je zeggen. Ik bereken rustig per kilometer wat ik aan tijd mag lopen, zodat ik onder de twee uur eindig. Helaas duurde dit niet heel lang, want bij +/- 18.5 kilometer vindt een maatje mij. Hij is 10 minuten later gestart dan ik, maar weet mij voor de finish nog bij te halen.

Hij weet mij voor de laatste twee kilometer nog even op te jagen en uit te dagen om met hem mee te lopen. Het probleem is alleen, ik ben al gesloopt en heb pijntjes en hij loopt 5 minuten per kilometer. Met mijn tong over het asfalt laat ik me niet kennen en ga mee met zijn tempo. Helemaal gesloopt kom ik over de finish, maar met een bijzonder voldaan gevoel.
1. Ik heb de Egmond Halve Marathon uitgelopen in 1.56.53
2. De laatste kilometers alles gegeven.
3. Samen met mijn maatje over de finish gekomen.

Dat gevoel is on-ge-lofelijk en met geen pen te beschrijven.

Wilfred bedankt daarvoor!

 

Ik hoop tot de volgende week! Dan komt alles van the nationale event 4 online.

Groetjes,

Tom

Lees hier mijn volgende blog.

Lees hier mijn vorige blog.

Instagram: @Tomhilhorst

, , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.