20 januari 2023 Tom Hilhorst

The nationals season 6 Event 4.

Fit in 2023! #1

The Nationals Season 6:

Uitslag Nationals event 1:

Op dit moment sta ik op een gedeelde 137ste plek in de Silver division van the nationals, met een puntenaantal van 443 punten.

Uitslag Nationals event 2:

Op dit moment ben ik gestegen naar de 48e plek met een punten aantal van 494 punten. 

Uitslag Nationals event 3:

Na het inleveren van de scores voor event nummer drie werd het een beetje spannend als je kijkt naar welke plek ik zou krijgen. Bij de onofficiële ranglijst was ik gezakt naar de 50e plek, wat eigenlijk een prima uitgangpositie is. En ik had verwacht meer plekken te zakken, maar bij de officiële ranglijst blijkt dat het juist positiever is geworden voor mij. Voorafgaand aan event nummer vier sta ik op een 46e plek, met een punten aantal van 722 punten. Dus ik ben in plaats van twee plekken gezakt, juist twee plekken gestegen.

 

Uitleg:

Nationals event 4:

Het is donderdag 5 januari en de workmate voor dit event is bekend. Wat standaard is dit seizoen van the nationals is, is dat er altijd twee werklust zijn. Namelijk workout A en workout B, welke in dit event aangesloten zijn aan elkaar. Bij het vorige event waren deze door elkaar heen, maar nu hebben we eerst workout A, daarna even rust en dan door met workout B.

Hoe ziet de volledige workout er uit dit event? Bekijk het snel

4A from 00.00 – 13.00

100 Wall Ball shots (9kg)
50 Deadlifts (80kg)
30 Pull-ups

– Rest until the clock hits 17:00 –

4B from 17:00 – 20:00

3 Minutes Bench Press for max Load

Workout A:

Eigenlijk is warkout A een AFAP(As Fast As Possible) warkout. De tijd die je er voor hebt is dan wel dertien minuten, maar alles wat je eerder klaar bent is meer rust. De warkout kan je in drie verschillende mogelijkheden uitvoeren.

Optie 1:
100 wallball shots 9kg
50 deadlifts 80 kg
30 pull-ups

Optie 2:
5 rondes
20 wallball shots 9kg
10 deadlifts 80 kg
6 pull-ups

Optie 3:
10 rondes
10 wallball shots 9kg
5 deadlifts 80 kg
3 pull-ups

Zelf denk ik dat optie 1 te zwaar gaat worden voor mij en dat ik daarmee te veel tijd ga verliezen bij het rusten r=ten tijden van de oefeningen. Ik zal, met moeite, de wallball shots gedaan krijgen. Alleen daarna moet ik gelijk 50 deadlifts doen, waar ik denk ik dan heel veel last van ga krijgen. Optie 2 is de optie die ik wil gaan uitvoeren, omdat ik denk dat deze het beste bij mij past. Ik heb de variatie van de oefeningen die ik kan gebruiken om een bepaalde rust te genereren. En bij optie 3 denk ik dat het te veel tijd in beslag gaat nemen om zo veel te wisselen tussen de oefeningen door. Ik denk dat ik daar onbewust meer rust ga pakken als dat nodig is, gewoon puur omdat het kan tijdens het wisselen.

Workout B:

Workout B is een leuke warkout waarbij het neerkomt op goed nadenken en tactisch inzetten. Althans zo zie ik het. Er is een keuze uit drie gewichten, welke in mijn categorie 40, 45 en 50 kilo zijn. De score die je behaald zijn het aantal herhalingen die je kan uitvoeren vermenigvuldigen met het gewicht wat je er op hebt. Het punt is, je denkt gelijk ik doe 50 kilo want dat telt lekker snel aan. Dat is zeker waar, maar als ik dan maar twee minuten van de drie kan presteren omdat ik tussendoor in totaal een minuut ”pauze” / ”rust” moet nemen dan heb ik veel verloren tijd. Als ik die tijd kan minimaliseren door 45 kilo te pakken, dan kan ik wellicht veel meer herhalingen doen en daardoor een hogere score krijgen.

 

Zaterdag 7-januari.

Het is zaterdag 7 januari, de dag dat ik de workout ga uitvoeren. Aangezien ik zondag een halve marathon ga lopen in Egmond aan Zee(later meer) kan ik niet aanwezig zijn bij crossfiets Nieuwegein als het de dag is van het evenement. Hierdoor heb ik zelf wat hulptroepen in moeten schakelen en een mogelijkheid moeten vinden om de workout alsnog te kunnen uitvoeren. Gelukkig wilde Melanie en Jason mij helpen om mijn workout te kunnen doen. Uiteindelijk bleef ook Sander hangen om mij te ondersteunen.

Na goed en lang overleg is er toch besloten om mijn eerder genoemde strategie te veranderen. Daar waar ik eerst dacht dat ik met 5 rondes wel rond zou komen, werd toch afgeraden om de optie van 5 rondes uit te voeren. Daardoor is het beter om de optie te pakken van 10 rondes. Ditzelfde geld voor workout B, in plaats van dat ik deze aanvang met 45 kilo ga doen ga ik deze toch met 40 kilo doen. Dit werd mij wel duidelijk gemaakt door mijn mede sporters die de workout al gedaan hebben.

De workout:

Het praktiseren heeft lang genoeg geduurd, we gaan van start. Het plan is gemaakt en ik ben er 100% van overtuigd dat dit de juiste aanpak is voor deze workout. Workout A begint en ik begin met de wallball shots. De kop is er af en de eerste drie rondes vliegen voorbij en dat voelt eigenlijk wel goed. De twee rondes daarna gaan ook vrij snel voorbij, waardoor ik vrij snel op de helft van de workout zit voor mijn gevoel. Vanaf dit moment gaat het vervelender worden en gaat het langzaam aan pijn doen.

De tweede helft van de workout duurt daardoor ook wat langer dan de eerste helft. Ik moet iets meer rust nemen tussendoor, maar weet bij de laatste 3 rondes toch er net even wat extra uit te halen. Vooral de laatste ronde, omdat ik weet dat ik daarna sowieso rust heb. niet alleen de vier minuten die standaard in de workout zitten, maar ook de extra minuten die ik weet te pakken door de workout eerder af te ronden.

Ik weet met 9 minuten en 23 seconden de eerste workout af te ronden. Daarmee heb ik de eerste score van workout A binnen.

-Rust-

Nu heb ik rust totdat de klok 17.00 minuten slaat en dan ga ik op voor workout B. Even makkelijk gezegd heb ik dus iets meer dan 7 en een halve minuut rust, in deze rust moet ik alleen even mijn stang van de deadlift op het gewicht brengen van de Bench Press en dan in het rek leggen. Verder probeer ik niet te veel te doen, zodat ik de meest optimale rust pak voor mijn armen.

Er wordt afgeteld en ik moet beginnen aan 3 minuten rammen met een stang van 40 kilo. In het begin denk ik nog heel even dat het misschien een verstandige keuze is om de eerste set zoveel als mogelijk te doen, maar al gauw ben ik van die gedachte veranderd. Hierdoor doe ik er maximaal 10 en probeer ik de komende sets ook te pakken op 10 herhalingen. Al bij de tweede set merk ik dat ik rond herhaling zeven al moeite krijg. Dus al gauw wijk ik ook af van dat plan. Uiteindelijk door een bizarre verzuring strand ik op 39 herhalingen met een gewicht van 40 kilo.

39×40= 1560 punten op workout B.

Hieronder zie je hoe mijn slijtage slag was:

 

Woensdag 11-januari.

Na lang wikken en wegen heb ik er toch voor gekozen om de workout overnieuw te doen. Workout A denk ik niet perse sneller te doen, maar workout B denk ik toch wel een betere score neer te zetten waarbij elke rep telt. Zeker nu naar het einde van de competitie wil ik er alles aan doen om bij die laatste 60 atleten te komen. Als ik dat haal dan ben ik super blij en trots dat het me is gelukt en mag ik mee naar het live event. Mijn eerste CrossFit live event zal dat dan gaan worden. Dus ik heb besloten om de workout nog een keer te doen. Ook met de gedachte “ik heb al een prima score” het kan alleen maar beter worden.

Ondanks dat ik nog lichte spierpijn heb van het weekend, waar ik zowel deze workout als de Egmond Halve Marathon heb gelopen, ga ik vandaag toch weer de workout trotseren. Na een goede warming-up(lees geen warming-up) en goed doornemen van mijn plan is het zover en mag ik aan de bak. Aan workout A verander ik niet zoveel dus die blijft hetzelfde zoals hierboven beschreven, maar de tijd is wel een stuk sneller. Ik rond dit deel van de workout af in 08.39 minuten.

Workout B daarentegen verander ik wel. Daar waar ik in de eerste poging de herhalingen deed in sets van 10-10-8-5-3-3 wil ik deze nu steady uitwerken op reps van 5-5-5-5 etc. Het is me aardig gelukt om de uitwerking te veranderen, maar het heeft minder effect gehad als dat ik had gehoopt. Wel heb ik mijn score verbeterd naar 40 reps op 40 kilo wat natuurlijk goed is, maar ik had gehoopt op meer. Daarentegen bij ik alsnog onwijs blij met mijn score, want ik heb beide onderdelen verbeterd.

Hieronder zie je hoe mijn tweede poging is gegaan:

Al met al ben kan ik weer terug kijken op een mooi event, waarbij ik in mijn beleving een prima score heb neergezet. Ik heb er zelf in ieder geval als uitgehaald wat er in zit, dus daar ligt het niet aan. Nu is het afwachten om te kijken wat dit voor invloed heeft op de ranglijst.

 

Ik hoop tot de volgende keer! Dan hebben we het laatste online event en ik ben benieuwd wat ze daarbij voor ons in petto hebben. Na dat event is de score bepaald en weet ik of ik bij de laatste 60 atleten zit ja of nee en of ik mee mag naar de Summergames. Blijf je me volgen?

Groetjes,

Tom

Lees hier mijn volgende blog.

Lees hier mijn vorige blog.

Instagram: @Tomhilhorst

, , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.