19 juni 2023 Tom Hilhorst

Arena Throwdown “CrossFit Total”

Qualifier Event 2

Arena Throwdown:

The Arena Throwdown is een competitie die al langer bestaat. Deze organisatie heeft meerdere events per jaar en dit keer doe ik mee aan de “Classic” editie. De classic editie is een individueel evenement waarbij en drie online kwalificaties gehouden worden, waarna bekend wordt gemaakt of je door bent naar de finales. De finales zijn op een bijzonder locatie, wat mij ook heeft aangetrokken naar dit evenement. De finales zijn namelijk deels in het olympisch stadion in Amsterdam. Samen met, in ieder geval,  mijn buddy van The Beach Throwdown Jason doe ik mee aan deze competitie, alleen zit Jason in een andere leeftijdscategorie. Ik mag voorkomen in Advanced divisie voor 30+.

“CrossFit Total”:

FOR Max Load

Time Cap 30 min
 ADVANCED 30+
Score is the sum of the best of all three lifts Time Cap 30 min
– BACK SQUAT
– SHOULDER PRESS(Strict press)
– DEADLIFT
De workout is voornamelijk een kracht onderdeel. Mijn visie is dat ze hiermee kunnen uit filteren op lift kwaliteiten. Gezien de andere workouts in deze online reeks. Ik ga me in ieder geval klaar maken voor deze drie lifts en begin aan mijn warming up.
Warming-up:

Eigenlijk stelt mijn warming niet zo heel veel voor en is mijn voorbereiding niet al te best. Ik was van plan om deze workout bij CrossFit Nieuwegein buiten te houden, maar het leek erop dat ik buiten in het rek geen stang kon ophangen. Ik twijfelde nog om het te vragen, maar ik dacht: ze zijn druk met lesgeven, laat ik ze maar niet storen. Hierdoor heb ik mezelf naar boven verplaatst en ga daar de workout doen vanuit een rek. Achteraf gezien bleek dat ik het toch had moeten vragen, want er kan weldegelijk een stang opgehangen worden in het rek buiten. Helaas pindakaas, volgende keer beter.

De warming-up zelf stelt ook nog zoveel voor bij mij. Ik heb met een lege stand wat backsquats gemaakt en ik heb een klein beetje rek en strek oefeningen gedaan, waarna ik eigenlijk al ben gaan opbouwen in gewicht voor de backsquat. De strict Press en de deadlift heb ik eigenlijk helemaal niet doorgelopen op voorhand. Vanuit hier ben ik het eigenlijk maar gewoon gaan doen.

 

Workout:

De timer loopt en het voorstel rondje van de arena throwdown is geweest. Het is toch anders als je zelf tegen je eigen telefoon praat, ten opzichte van als je met meerder mensen bent. Dus het ziet er een stuk rustig uit allemaal. Ik had nog even gauw gelezen wat de standaards zijn voor deze workout en daar kwam toch wel iets bijzonders uit. Namelijk dat er in elke 3 minuten 1 lift gedaan mag worden, althans zo lees ik het. Hierdoor moet je verplicht een langere tijd rust houden. Ook is deze tijd beschikbaar om het gewicht te verhogen.

Backsquat:

Ik moet de workout beginnen met de backsquat. Ik begin de eerste lift met 110 kilo en had bedacht dat ik van daaruit ga verder werken. Ik doe de squat en vind dat het te makkelijk gaat. Hierdoor besluit ik om door te stappen naar 120 kilo. Ook de 120 kilo. squat voer ik uit. Niet gelijk zeggend dat deze ook makkelijk gaat, want dat is nou ook weer niet het geval. Ik besluit wel om te kijken of ik hem nog zwaarder kan pakken. De stap naar 130 kilo is wel heel groot, waardoor ik besluit te verhogen naar 125 kilo. De oefening gaat wel, maar soepel wil ik hem niet noemen, maar hee we hebben het wel geflikt!

Score: 125 kilo.

Shoulder press:

Ik weet van mijzelf dat ik niet zo goed ben in de shoulder press. Hierdoor moet het gewicht van de stang ook flink naar beneden.  Doordat ik weet dat ik er niet al te best in ben, begin ik met een gewicht van 50 kilo. Deze gaat relatief makkelijk de lucht in. Daarna denk ik “laten we het langzaam aan opbouwen”. Hierdoor besluit ik om het gewicht op te bouwen naar 55 kilo. Ik wacht netjes tot de klok aangeeft dat ik weer mag liften. Ik voer de oefening uit en deze voelt eigenlijk nog beter dan de vorige. Waar het door komt, ik heb werkelijk waar geen idee.

Wat er dan gebeurd, ik heb geen idee. Ik heb het gevoel alsof ik de wereld aankan ofzo, maar ik besluit om “het rustig aan opbouwen” zo, hoppa over het schoudertje te gooien en besluit om naar 65 kilo te gaan. Waarom ik besluit om er gelijk tien kilo bij te voegen, geen idee. Ik weet wel dat het al meteen voelt als een hele opgaven zodra ik hem uit het rek heb opgepakt, maar ik moet het proberen van mezelf. Helaas is de stap iets te veel van het goede geweest en lukt de lift niet.

Score: 55 kilo.

Deadlift:

Daar waar ik weet dat mijn shoulder press niet mijn beste oefening is, weet ik ook dat ik met mijn deadlift wel wat punten kan bijpakken. Om niet gelijk van stapel te lopen begin ik met 140 kilo, waarbij ik merk dat deze relatief soepel gaat. Hierdoor weet ik dat ik bij de volgende herhaling een flinke stap kan maken. Ik ga namelijk van 140 kilo naar 160 kilo. De 160 kilo wordt al een stuk zwaarder en gaat een stuk moeilijker dan de 140 kilo, maar ik merk dat er nog meer in zit. Ik besluit om naar mijn oude PR te gaan van 170 kilo. Deze heb ik lang geleden al eens behaald, maar daarna is het me niet meer gelukt. De oefening gaat wel, maar soepel wil ik hem niet noemen, maar hee het is wel gelukt!

Score: 170 kilo.

 

De eindscore voor deze workout is: 125 +  55 170 = 350 kilo.

 

Hieronder zie je mijn workout verloop van The arena throwdown “CrossFit Total”. Het zijn alle herhalingen achter elkaar.

 

Ik hoop tot de volgende keer!

Groetjes,

Tom

Lees hier mijn volgende blog.

Lees hier mijn vorige blog.

Instagram: @Tomhilhorst.nl

, , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.