15 oktober 2023 Tom Hilhorst

Arena Throwdown “Finals”

Het Live event in Amsterdam.

Arena Throwdown:

Eindelijk is het zover, na een paar maanden gewacht te hebben mogen we ons opmaken en klaar maken voor het live event van de Arena Throwdown. Samen met Jason en Sanne mag ik aantreden voor dit evenement, wat gehouden wordt in Amsterdam. Deze “finale” heeft vier workouts, waarbij er twee binnen gehouden worden in de sporthallen zuid en twee gehouden worden in het olympisch stadion. HOE VET IS DAT?!?!? Dat laatste is één van de redenen geweest dat ik heb meegedaan aan de kwalificatie workouts van dit event. Voor dit evenement doe ik mee in de categorie “ADVANCED 30+” en heb ik mij als 72e geplaatst van de uiteindelijk 80 deelnemers die mee mogen. Dat was dus kantje boord, maar het is me gelukt. Veel lees plezier over hoe ik deze dag heb beleefd!

 

De ochtend:

De ochtend begint vroeg! We moeten rond half 9 aanwezig zijn in Amsterdam, dus hebben we om half 8 afgesproken bij CrossFit Nieuwegein, zodat we vanaf hier gezamenlijk kunnen vertrekken. Zowel ik, Jason als Sanne zijn hier heen gekomen, maar ook Samantha en Mirjam die vandaag als vrijwilliger gaan helpen bij het evenement. Met z’n vijven gaan we richting Amsterdam. We komen aan bij de sporthallen waar onze ochtend begint. Hier zullen de eerste en de tweede workout gehouden worden. We hebben ons aangemeld en iedereen heeft zijn of haar polsbandje. De ene met atleet er op, de andere met crew. Samantha en Mirjam gaan richting hun uitleg en Jason, Sanne en ik gaan ons stationeren ergens in de sporthal.

Final workout 1:

“Energy systems go”

For time 8 min time-cap:

 • 2000m roeien
 • after 500m score A.

De eerste workout is niet een hele lastige workout. Het is namelijk 2000 meter roeien. Bij deze workouts tellen een tweetal scores. De eerste score is de tijd na 500 meter en de tweede score is de tijd na 2000 meter. Dat maakt het al ingewikkelder aangezien je een snelle tijd wilt neerzetten op de 500 meter, maar niet té snel wilt gaan omdat er nog een lange weg te gaan is naderhand.

Tijdens de warming-up, die ik samen met Jason doet, komen we er achter dat het al wat langer duurt dan gedacht 0m de 500 meter af te leggen, wetende dat er nog 1500 meter na komt. Ondertussen zijn er al groepen gestart aan deze workout, waarbij de scores niet heel motiverend zijn. Er is een time-cap van 8 minuten voor deze workout, waarbij heel veel atleten tussen de 07.30-08.00 klaar zijn en zelfs een aantal het niet halen binnen de 8 minuten.

Workout:

Het is tijd voor mij om te laten zien wat ik kan. Vol van de zenuwen zit ik te wachten tot ik een seintje krijg dat ik naar mijn roeier toe mag. Ik stel mijn roeier in en tot mijn deze telt af. Op “GO” begint de slijtage slag van 8 minuten kapot gaan. De eerste 100/150 meter lag ik constant tweede of derde, maar daarna kon ik de pace volhouden en kwam ik aan kop te liggen. Na de eerste 500 meter met een pace van 1:30 per 500 m geroeid te hebben en de eerste score een feit was, heb de pace iets laten varen naar 1.40/1.45 per 500m. Uiteindelijk was mijn score op de 500m een tijd van: 01.33.10. (14e)

De volgende 1500 meter werd steeds meer een hel. Alles ging vanaf dit moment pijn doen. Van mijn onderrug tot aan mijn armen, maar vergeet mijn kont niet aangezien die gewoon verzuurd was. Wat ik tof vond is dat er op het scherm van de roeier te zien was op welke plek je stond en wat de afstand was tot de gene achter je. Vanaf het 500 meter punt lag ik aan kop en was de gemiddelde voorsprong op nummer twee zo’n 20-25 meter. Het is me gelukt om de voorsprong te behouden en zelfs het laatste stukje aan te zetten. Hierdoor heb ik een tijd van: 06.54.90. (27e)

 

Final workout 2:

“Jump for joy”

AMRAP 8min:

 • 20 double unders
 • 20 med ball lunges
 • 20 med ball box step ups
 • 20 double unders
 • 5 burpee box jump overs
 • Add 5 burpees each round

De warming-up van deze workout was veel belovend. De double unders ging verbazingwekkend goed, wat een enorm goed zelfvertrouwen gaf voorafgaand aan deze workout. Verder heb ik niet heel veel gedaan als warming-up. Ik heb vooral gekeken bij Jason en Sanne die telkens voorafgaand aan mijn heat mochten strijden.

Workout:

Het is mijn beurt om aan te treden en de workout uit te voeren. De klok telt af en het is tijd om te beginnen. Door de zenuwen (denk ik) gaan de eerste double unders ineens een stuk minder goed als dat ze gingen in de warming-up. Ik sla een paar keer mis en moet in de eerste 20 double unders al drie of vier keer opnieuw inzetten. Heel vervelend, maar we hebben ze gehad. De zenuwen zijn weg en we kunnen vol gas doorgaan. Door de oefeningen die erna komen zijn mijn benen al snel verzuurd (ook door de eerste workout). Eerst moet ik met een 9kg med ball 20 lunches maken. Daarna volgen 20 box step ups, waarbij ik de bal ook vast moet houden. Dat maakt het extra zwaar.

De ronde sluiten we af met vijf burpees over the box en starten we met enen nieuwe ronde. Gelukkig gaan deze double unders beter dan de eerste ronde, maar alsnog sla ik heb een keer mis geslagen. Door de verzuring in mijn benen gaan de oefeningen met de ball een stuk minder soepel. Jason had gezegd dat de winst te behalen viel door te blijven bewegen. Dat is dus precies wat ik heb geprobeerd te doen. Door dat advies is het me ook nog gelukt om de tweede ronde volledig af te ronden, inclusief de 10 Burpee Box Overs.

De derde ronde start ik zwaar buiten adem, dus ik neem even een paar seconden rust voor ik begin aan de double unders. Ik weet deze gelukkig snel af te tikken, wat waarschijnlijk komt door de verzuring in mijn schouders, en kan door naar med ball lunges. Na veel pijn en moeite weet ik nog net op tijd deze 20 herhalingen uit te voeren en is mijn score op de workout: 215 reps.

 

 

De middag:

Nadat wee in de ochtend de eerste twee workouts hebben gehad in de sporthallen verplaatst de Arena Throwdown zich naar het Olympisch stadion om daar workout drie en vier te houden. Deze verplaatsing is gelijk een pauze moment over de dag en alle spullen moeten mee vanuit de sporthallen. We hebben met elkaar lekker wat gegeten en gaan ons klaarmaken voor de laatste twee workouts.

 

Final workout 3:

“Be fast, Be Furious”

Part A Time-cap 5min:

AMRAP

 • 12 deadlifts
 • 9 hang power cleans
 • 6 shoulder to overhead

2 min rest

Part B For time:

 • 1200m run
Workout A:

Workout A is de “DT” workout, maar dan met een geschaald gewicht. Ik moet deze workout uitvoeren met 50 kilo in plaats van 70 kilo zoals voorgeschreven. De workout start ik met een bepaalde rust, omdat 5 minuten vol gas te veel is. Het gewicht is in principe niet te zwaar, maar wordt wel vervelend na verloop van tijd. De eerste ronde ga ik voor mij gevoel wel lekker, maar ik zit niet lekker in de telling. Van zowel de deadlifts, als de hang power cleans doe ik een herhaling te veel. Zonde van de tijd en energie, maar ik kon het niet meer veranderen. De eerste ronde vliegt voorbij en ik pak even gauw mijn rust voordat ik door ga met de tweede ronde.

Na een korte rust pak ik de draad weer op en houd nu wel rekening met de juiste telling. Hierdoor kan ik het goed managen om de ronde efficiënt in te delen. Ik ga er lekker doorheen en voel me goed tijdens deze workout. zo weet ik uiteindelijk vier volle rondes af te krijgen en lukt het me om de 12 deadlifts en 6 hang power cleans er uit te persen. Hierdoor heb ik een score van: 126 reps. (4 rondes + 18 reps) (25e)

Workout B:

Na twee minuten rust, waarin ik net optijd mijn schoenen gewisseld krijg, is het tijd om aan te treden voor een 1200m run. In het olympisch stadion zijn dat drie volle rondes over de atletiek baan. Na de twee minuten rust krijgen we het startsein en beginnen we aan deze rondes. Ik lig vooraan en heb een lekker tempo te pakken. Al gauw merk ik dat er iemand naast me meeloopt, die niet bij de wedstrijd hoort. Beetje apart vond ik het wel, maar ik had zoiets van “het zal wel”. Na de eerste ronde geeft hij ook nog eens aan hoelang er over die ronde gedaan is. Wat ik nogal gek vond, want ik had mijn eigen horloge om.

Alleen net na de eerste ronde bleek dat er al die tijd iemand heel dicht achter me liep, wat ik niet in de gaten had. En de desbetreffende jongen liep mee voor hem en niet voor mij. Dus dat verklaarde ineens alles. Helaas kon ik hem na anderhalve ronde niet meer bijhouden en moest ik ze laten gaan. Het enige waar ik aan dacht is “niet jezelf opblazen nu Tom”, aangezien ik al gauw mee wil lopen en mezelf voorbij ga.

Gelukkig heb ik mezelf niet opgeblazen en kon ik mijn eigen tempo nog aanhouden nadat ik alleen kwam te lopen. De laatste ronde liep ik alleen heel erg te klote met mijn horloge, die ik op een of andere manier niet meer lekker om mijn pols kreeg. Gelukkig kreeg ik het de laatste 200m wel voor elkaar, waardoor er de laatste 100m nog een soort van “eindsprint” te voorschijn kwam. Dit heeft geresulteerd in een eindtijd en score van: 04.56 (20e)

 

Final workout 4:

“Sandbag suicide, Sandbag suicide run”

Part A:

AMRAP

 • 21 wall balls
 • 15 toen to bars
 • 12 alt dumbbell snatches (22.5kg)
 • 9 pull-ups

2 min rest

Part B:

 • Sandbag carry pick-up (35-25-15kg)
 • Sandbag carry bring back(15-25-35kg)

 

Workout A:

We beginnen met workout A en ik klaar om aan de gang te gaan. Zonder enige vorm van warming-up begin ik aan deze workout, nadat Jason me voor is gegaan en ik bij hem heb kunnen afkijken. De 21 wall-ball gaan me goed af en ik zit in een lekker tempo welke ik alle 21 reps vol kan houden. Na deze wall-ball pak ik even een paar seconden rust en ga vervolgens hangen in het rek. Ik weet het voor elkaar te krijgen om alle 15 TTB’s onafgebroken uit te voeren. Tot de grote verbazing van een aantal conculega’s die dit niet voor elkaar meer kregen. Na de toen to bars kwamen de snatches. Wat ik vervelend vond aan deze oefening is dat normaliter ik de dumbbell kan overpakken in de lucht (onder de schouder lijn), maar nu moest deze eerst op de grond liggen voordat ik hem mocht overpakken. Na de snatches moesten er nog negen pull-ups gedaan worden voor de eerste volledige ronde af te maken.

Na de eerste ronde afgemaakt te hebben, start ik aan de tweede ronde. Wederom met de 21 wall-ball shots, welke ik nu niet meer aaneengesloten kan uitvoeren. Genoodzaakt moet ik de bal een keer of twee laten vallen om even bij te komen. Het lukt me om in deze ronde nog te komen tot aan de snatches, welke ik op één herhaling niet af krijg. Hierdoor kom ik op een score van 104 reps.

 

Workout B:

Na een rust van 2 minuten om even van schoenen te wisselen en om naar de volgende stage te gaan, wordt er weer afgeteld voor de volgende ronde. Nu moeten we zo snel mogelijk zandzakken verplaatsen. Ik zit in Lane 6 waardoor ik in het begin niet al te ver hoef te rennen. tijdens het rennen ben ik redelijk aan het zoeken naar een juiste positie om de zandzak vast te houden. Na drie keer zo een zak opgepakt te hebben heb ik wel redelijk in de gaten hoe ik deze het beste kan vasthouden. Terwijl ik om me heen kijken tijdens het rennen merk ik dat er een aantal voor me liggen, dus probeer ik een tandje bij te zetten. Het lukt me om na een heuse eindsprint als tweede te eindigen in mijn heat. Van alle deelnemers in mijn categorie word ik 14e op dit onderdeel, dus al met al niet slecht dacht ik zo.

 

 

Eindscore:

Na alle vier de workouts en alle 7 scores bij elkaar te hebben gevoegd, krijgen we een paar dagen later de definitieve eindscore te horen. Hieronder een opsomming van alle workouts en op welke plaats ik ben geëindigd.

– Final workout 1a: 14e
– Final workout 1b: 27e
– Final workout 2: 42e
– Final workout 3a: 25e
– Final workout 3b: 20e
– Final workout 4a: 30e
– Final workout 4b: 14e

Na al deze scores en bijbehorende punten bij elkaar opgeteld te hebben komt er uit dat ik op een 23e plaats b en geëindigd in mijn categorie met een punten aantal van 265.5 punt. Een zeer goede score al zeg ik het zelf. Onwij trots op deze prestatie.

 

Ik hoop tot de volgende keer, dan staat het volgende seizoen van The Nationals op het programma!

Groetjes,

Tom

Lees hier mijn volgende blog.

Lees hier mijn vorige blog.

Instagram: @Tomhilhorst.nl

Event: The Arena Throwdown

Foto’s: @bynickyphotography

, , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.